Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:6218 pedagógusnak nincs állása

Létrehozva: 2007. szeptember 3.
Módosítás: 2007. szeptember 4.
Forrás: Oktatási és Kulturális Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2007.09.03.

Az intézményi átalakítások következtében jelenleg 6218 pedagógusról lehet azt mondani, hogy ebben a pillanatban nincs állása. Az oktatási intézmények fenntartóitól származó adatok alapján ugyanis a mai napig 8856 pedagógust küldtek el az iskolákból és óvodákból. Közülük 2638 pedagógus nyugdíjba vonult, igénybe vette a Prémium évek program kínálta lehetőséget, vagy lejárt a határozott idejű szerződése. Az ország oktatási intézményeiben természetesen üres álláshelyeket is megszüntettek, mintegy 1200-1400 ilyen betöltetlen állásról van szó.

Az elmúlt hónapokban érkezett visszajelzések alapján az állásukat elvesztett pedagógusok 30 százaléka valamilyen rokon szakmában talál munkát (a szociális ellátórendszerben, gyermekvédelem területén vagy éppen kulturális intézményekben), vagyis továbbra is a közszférában foglalkoztatják. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal (SZMM) együttműködve már június végén, július elején eljuttatta valamennyi iskolafenntartóhoz és pedagógusokat tömörítő érdekvédelmi szervezethez azoknak a lehetőségeknek a listáját, amelyek kiutat jelenthetnek a most állás nélkül maradt pedagógusoknak. Ennek alapján a fenntartók felsőfokú szakképzéseket, a Prémium évek program fokozatos és méltányos visszavonulásra lehetőséget kínáló programját, az állandó helyettesítési rendszer kínálta lehetőséget, több egymást kiegészítő uniós forrásból megvalósuló átképzési formát, távmunka programokat, európai munkavállalási tájékoztatást kínálhattak fel távozó munkatársaiknak.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy az iskolafenntartók közel egyharmada annak ellenére nem jelölte be az elektronikus rendszerbe a legfrissebb adatait, hogy ezt augusztus 31-ig meg kellett volna tennie. Elsősorban a kisebb önkormányzatok késlekednek az adatszolgáltatással, ezért - bár várhatóan nagyságrendileg nem változnak az adatok, azok pontosítása a korábbi évek tapasztalata alapján akár szeptember végéig is várható.

A közoktatási feladatot ellátó intézmények száma ma 456-al kevesebb, mint tavaly ősszel. Ez a csökkenés az esetek túlnyomó részében nem jelenti azt, hogy semmilyen formában nem folytatódik az addigi munkájuk. 423 intézmény vagy tagintézményként, vagy másik épületben, összevonás után, az eddigitől eltérő formában dolgozik tovább. Jelenlegi adataink szerint mindössze 33 intézményt szüntetett meg fenntartója jogutód nélkül. Köztük megtalálható alapfokú művészetoktatást végző intézmény, nem önkormányzati fenntartású szakiskola és általános iskola, középiskola egyaránt.

Erre az adatszolgáltatásra is igaz azonban, hogy a fenntartói döntések után nem közlik azonnal az adatokat, tehát szeptember végéig várhatóan folyamatosan érkeznek friss adatok az átszervezésekről.

Ezzel párhuzamosan új intézmény létrehozását jelző kérések is folyamatosan érkeznek. Közel 100 új OM azonosító számot adtunk ki a nyári hónapokban és további 100 ilyen kérelem elbírálása van folyamatban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...