Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hivatalosan is megkezdődött a New York-i Magyar Kulturális Évad

Cikk:


Oktatási és Kulturális Minisztérium
New York, 2009. január 25.

Többször is visszatapsolták a Budapesti Fesztiválzenekart

A Budapesti Fesztiválzenekar Carnegie Hall-beli koncertjével szombaton hivatalosan is megkezdődött az „Extremely Hungary" („Csordultig magyar") New York-i Magyar Kulturális Évad. Fischer Iván világhírű karmestert és zenekarát többször is visszatapsolta a közönség. Hiller István oktatási és kulturális miniszter a koncertet követő ünnepségen külön köszönetet mondott Soros Györgynek, Charles Simonyinak és Kati Martonnak az évad megvalósításában való közreműködésért. Kati Marton és Tompa Gábor ezen az estén vehette át A Magyar Kultúra Követe címet a tárcavezetőtől.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a megnyitó ünnepségen azt mondta: ettől a hétvégétől hidat szeretnének építeni két valódi híd, a budapesti Lánchíd és a New York-i Brooklyn-híd között. „Ez a magyar kultúra hídja lesz, amely a két országot összeköti. Láthatatlan híd, mégis sokak számára érthető és érezhető" - fogalmazott a tárcavezető, aki úgy vélekedett: magyarnak születni a lehető legnagyobb kalandok egyike, ezt a Fesztiválzenekar és Fischer Iván is bebizonyította az amerikai közönségnek.

Hiller István beszédében külön köszönetet mondott Soros Györgynek, Charles Simonyinak és Kati Martonnak az évad megvalósításában való közreműködésért, segítségért. Kati Marton, illetve Tompa Gábor rendező, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója ezen az estén vehette át A Magyar Kultúra Követe kitüntetést Hiller Istvántól.

Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója, az évad kurátora beszédében hangsúlyozta: ez a fesztivál nem valósulhatott volna meg olyan nagyszerű partnerek nélkül, mint a Carnegie Hall.

Clive Gillinson, a Carnegie Hall igazgatója arra mutatott rá, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje nemcsak egyetlen koncert, annál jóval több. A New York-i Magyar Kulturális Évad történetet ad az embereknek, amiről hosszabban lehet beszélgetni, tovább ad témát, így a hatása is mélyebb - fejtette ki az igazgató.

Kati Marton, Amerikában élő magyar újságíró-író, az évad védnöke szerint különleges volt ez a hét, hiszen amerikaiként és magyarként is alkalmat adott az ünneplésre - egyrészt az elnöki beiktatás, másrészt a magyar évad kezdete révén.

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje, melynek középpontjában a magyar roma zenészek, valamint a magyarországi roma muzsika és annak feldolgozásai álltak, teltházas volt, és hatalmas sikert aratott.

Ugrás vissza Ugrás vissza...