Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az OKM számára fontos a Nemzeti Táncszínház jövője

Cikk:

Oktatási ésKulturális Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. április 24.

A Nemzeti Táncszínházat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapította a Táncfórum 20 éves eredményes működésének folytatásaként.

A Várszínház 2001. december 1-je óta „otthona" a magyar táncművészetnek Budapesten. A szakma számára ez az épület igen fontos, hiszen ebben a színházban felmutatható, közönség elé vihető a hivatásos magyar táncművészet teljes spektruma. Az országban ez az egyetlen kőszínház, amely ilyen profillal rendelkezik.

A kulturális tárca – ismerve a táncművészetnek mint az előadó-művészet speciális ágának sajátosságait – anyagi lehetőségeihez mérten kiemelten kezeli a Nemzeti Táncszínház helyzetét. Az intézmény működését támogatva a minisztérium a táncművészet egészét támogatja a produkciók létrejöttétől a forgalmazásáig.

A tárca célja, hogy összhangban az Előadó-művészeti törvénnyel a táncművészet támogatását hosszú távon és rendszerszerűen megnyugtatóan megoldja, és hogy hozzájáruljon a fenntartóval rendelkező, támogatásban részesülő, vagy éppen pályázati támogatásból működő alkotóközösségek lehetőségeinek megteremtéséhez és azok bővüléséhez. E távlati tervekben is nagyon komoly, tevékeny és előremutató szakmai szerepe van a Táncszínháznak.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium is értesült arról, hogy az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. saját hatáskörben tartott társasága, a Budavári Vagyonkezelő és Innovációs Kht. különböző – az ingatlan kezelésével, hasznosításával kapcsolatos – elképzeléseket alakított ki. Ezek pontos tartalmáról a tárca egyeztetést kezdeményezett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...