Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csák Ferenc megnyitja a Német egység a Balatonnál cím kiállítást

Cikk:

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest-Berlin, 2009. október 16.


Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára megnyitja a Német egység a Balatonnál című kiállítást a berlini Collegium Hungaricumban ma este. A megnyitón beszédet mond Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke és Forgács Péter, a projekt művészeti vezetője is.

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) Német egység a Balatonnál című projektjének célja, hogy érzékelhetővé, megfoghatóvá tegye a német és az európai történelem egy egészen rendkívüli szakaszát: a hidegháború idején megosztott német nemzet történelmének azon meghatározó eseményeit, melyek kényszerűségből évtizedekig e nép saját határain kívül, Magyarországon, a Balaton partján zajlottak. A kelet- és nyugat-német állampolgárok szándékos és véletlen balatonparti találkozásai az 1960-as, 1970-es és 1980- as években „megelőlegezték“ a német újraegyesülést, előkészítve ezzel a békés forradalmat.

A Német egység a Balatonnál projektet Can Togay János, a CHB igazgatójának ötlete alapján a kor tanúihoz intézett felhívásokkal, illetve németországi és magyarországi kutatásokkal 2008 nyarán indították el. A német sajtóban megjelent felhívásaikkal a kor szemtanúinak történeteit, privát film- és fényképfelvételeit keresték. Németországban mindeddig mintegy 50 tanú jelentkezett a felhívásra. Az így összegyűjtött személyes történetek sora a német-német kapcsolatok szinte valamennyi aspektusára kiterjed. A személyes történetek társadalompolitikai összefüggéseit tekintve rendkívül érdekes eredményeket hoztak a magyar és német archívumokban végzett kutatások.

Ezek a személyes történetek és anyagok alkotják a Collegium Hungaricum Berlinben 2009. október 16-án nyíló multimédiás kiállítás magját. Az audiovizuális modulok összeállításához sikerült megnyerni a Privát Magyarország című sorozat alkotóját, a nemzetközi szinten is elismert Forgács Pétert, aki amatőrfilmekből, egyéni sorsok pillanataiból konstruál rendkívüli erejű történelmi dokumentációkat.
A kiállítás tárgyi anyaga egy folyamatosan növekvő, kortörténeti jelentőséggel bíró gyűjteményből áll, amelyet a szemtanúk nyaralásaihoz, kapcsolataihoz fűződő tárgyak alkotnak – többek között több száz balatoni képeslap.

A kiállítás a Collegium Hungaricumban 2010. január 15-ig lesz látható. Ezzel párhuzamosan, az anyagból készült vándorkiállítást további német, illetve magyar helyszíneken is bemutatják: többek között Cottbus-ban, Dortmund-ban, Budapesten és a Balatonparton.

Ugrás vissza Ugrás vissza...