Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csák Ferenc megnyitotta a Balázs Béla Filmfesztivált Athénban

Létrehozva: 2009. október 22.
Módosítás: 2009. október 22.
Forrás: Oktatási és Kulturális Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

OKtatási és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest – Athén, 2009. október 22.


Tizenkilenc magyar rövidfilmet mutatnak be a Balázs Béla Filmfesztiválon október 21-24. között Athénban, a Görög Filmarchívum új épületében. A Balázs Béla Filmstúdió fennállásának 50. évfordulójáról is megemlékező rendezvényt Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára nyitotta meg szerdán este.

A 2008 novemberében megrendezett Thesszaloniki Film Fesztiválon központi szerepet kapott a Balázs Béla Stúdió kísérleti filmjeinek bemutatása, melynek során a Kísérleti Film szekcióban 18 BBS filmet vetítettek le.

A fesztivál szervezőinek véleménye szerint a BBS filmjei egyedülállóak, hiszen a korábbi „keleti blokkban” jóval megelőzték korukat, s mindmáig „irányadónak” tekinthetők. Mind a görög filmszakma, mind a görög műértő közönség a Thesszaloniki Fesztivál idején érzékelte a BBS filmjeinek nagyszerűségét, a vetítések napközben is teltházzal mentek. A bemutató hatalmas közönség-sikert aratott, és kiváló kritikákat kapott.

A fesztivál szervezői – tekintettel az elmúlt év sikerére, valamint a Balázs Béla Filmstúdió fennállásának 50. évfordulójára – javasolták a szekció filmanyagának 2009. évi bemutatását Athénban.

A fesztiválon öt blokkban 19 rövidfilmet mutatnak be.

A fesztivál létrejöttét az oktatási és kulturális tárca 1.4 millió forinttal támogatta.

Ugrás vissza Ugrás vissza...