Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Roma és fekete világzenével zárul a New York-i Magyar Kulturális Évad

Cikk:

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest – New York, 2009. november 18.


Az Extremely Hungary – Csordultig magyar – elnevezésű New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad záró hetén új kiállítással, különleges kabaréval, tudományos tanácskozással és világzenével ünneplik a magyar kultúrát New Yorkban. Az eseményeken Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vesz.

Kedden este nyílt a „Revolutionary Voices: Performing Arts in Central & Eastern Europe in the 1980s” című kiállítás a New York Public Library for the Performing Arts-ban, ahol a kelet-európai rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából mutatják be a művészetnek a politikára gyakorolt hatását. A New York-i Magyar Kulturális Intézetben szintén ezen a héten nyílik – és januárig megtekinthető – a „Budapesttől a Bauhausig” kiállítás, amelyhez kapcsolódóan szimpóziumot rendeznek a MoMA-ban. Ugyanakkor a napokban látható utoljára a Cabaret Magyar című produkció, melynek a Galapagos Art Space ad otthont.

A New York-i Magyar Kulturális Évad hétvégén roma és fekete világzenei programmal zárul a Peter Norton Symphony Space-ben. A „Fire+Fire” című koncert a két meghatározó kisebbség zenei kultúrájának azonosságait, illetve különbségeit mutatja be. A kifejezetten az Évad alkalmából megvalósuló projekt zenei igazgatója Melvin Gibbs, jól ismert amerikai zeneszerző, producer, zenekarvezető és előadóművész. A fellépők között olyan neveket találunk, mint David Pleasant dobos; Valerie June vokalista; Ayodele Martin Aubert gitáros. A roma világzene területéről Fatima Muhammad, Szalóki Ági és a Budapest Bár tagjai – köztük Farkas Róbert és Szakcsi Lakatos Béla – brillíroznak majd. (A programok november 19-én és 21-én zajlanak.)

A New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad

Az Extremely Hungary címet viselő, egész éven át tartó fesztivál során az amerikai közönségnek egyedülálló lehetősége nyílt arra, hogy megismerje a kortárs magyar kultúrát a vizuális művészeti, irodalmi és előadó-művészeti programok széles spektrumán keresztül. Emellett a rendezvény az elmúlt évszázadban a magyarok nevéhez fűződő újításokat és művészi alkotásokat is ünnepelte, amelyek közül sok az amerikai kultúrára is jelentős hatással volt.

Az Évad dialógust kezdeményezett egy dinamikus közép-kelet-európai országról, Magyarországról alkotott eddigi amerikai elképzelésekkel.

A New York-i Magyar Kulturális Intézet által szervezett, 135 eseményből álló programsorozatnak a legnevesebb New York-i és washingtoni kulturális intézmények adtak helyet. Egyebek mellett a Carnegie Hall, a Lincoln Center, a MoMA, a BAM, a Jewish Museum, a 92nd Street Y New York-ban, illetve a National Gallery, a Kennedy Center és a Library of Congress Washingtonban.

A sokszínű, széles kínálatából kiemelkedik az a hét program, melyet kifejezetten az Évadra állítottak össze a szervezők. Közülük a Pán-Európai Piknik, Forgács Péter: Hunky Blues, Az amerikai álom című dokumentumfilmje, illetve a Bajuszverseny, a Cabaret Magyar, az Opera Unbound, valamint a Rebel Waltz kedvező fogadtatása bizonyítja a koncepció sikerességét. A szervezők hasonlóan pozitív visszajelzést várnak a záró héten debütáló „Fire+Fire” produkciótól.

Az Évadot a legjelentősebb amerikai médiumok is méltatták: rendszeresen jelentek meg beszámolók a Financial Times, a The Wall Street Journal, a The New York Times, a New York Post, a The Washington Times, valamint a The Village Voice hasábjain, az összes jelentős rádióban, és számos internetes oldalon és blogon.

Ugrás vissza Ugrás vissza...