Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Ökoiskola címet kapott 155 oktatási intézmény

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. június 6.


2009-ben mintegy 450 Ökoiskola működik Magyarországon

Dr. Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára és az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselője a legmagasabb szintű állami minősítést, Ökoiskola címet adományozott 155 oktatási intézmény részére szombat délelőtt a budapesti Városmajori Gimnáziumban. Az Ökoiskola címet azok az iskolák kapják, amelyek kiemelkedő színvonalon képviselik a környezeti nevelés és a fenntarthatóság értékeit.

„A környezettudatosság erősítése ma már a társadalom valamennyi szegmensében az elsőrendű teendők közé tartozik." - mondta dr. Kling István államtitkár szombaton a budapesti Városmajori Gimnáziumban, ahol 155 oktatási intézmény kapta meg az Ökoiskola címet három évre. Az államtitkár ismertette, hogy mintegy 450 Ökoiskola működik, ezáltal már minden 10. diák minősített intézményben tanul Magyarországon. Az Ökoiskolák között található nyolc évfolyamos általános iskola, óvoda-iskola, kistérségi társulásban működő intézmény, művészeti iskola, nemzetiségi iskola, szakiskola és kollégium is. A magyarországi ökoiskola rendszer nemzetközi dimenzióinak fejlődését is segítheti, hogy a címmel rendelkező intézmények sorát a budapesti Magyar-kínai Általános Iskola, illetve a British International School is gyarapítja. Az Ökoiskola cím elnyeréséhez az iskoláknak munkatervet kellett összeállítaniuk egy közel 90 tételből álló kritériumrendszer alapján. Ökoiskoláknak azok az iskolák nevezhetők, ahol az iskola helyi tantervében és pedagógiai programjában meghatározó szerep jut a környezeti nevelésnek, a fenntarthatóság kérdéskörének.

Két éve indította el a zöldtárca a Környezeti Tudáslánc keretprogramot (www.kvvm.hu), amelynek célja az információhoz jutás és a megszerzett tudás, ismeret gyakorlati hasznosítása az intézmények szakmai fejlődésében. A program a kisgyermekkortól az egyetemig kívánja segíteni az intézmények munkáját a környezettudatos állampolgárrá nevelés érdekében. A minisztérium célja a fenntarthatóság pedagógiáját erősítő oktatási intézmények, közöttük az Ökoiskolák számának további növelése, egyben az ország egyes régióiban az egyenletesebb lefedettség kialakulásának elősegítése. A Környezeti tudáslánc szolgáltatói felületén a közelmúltban olyan környezetvédelmi oktatócsomagok is megjelentek, amelyek segítségével a gyermekek különböző korcsoportjai számára speciális, interaktív foglalkozások szervezhetőek.  A tárca a szakmai megalapozás és fejlesztés mellett gyakorlati munkájukban is segíti az intézményeket. A KvVM 2008-tól lehetőséget biztosít az Ökoiskolák számára, hogy a Nemzeti Parkok területét szervezett formában ingyenesen látogathassák a környezetügy jeles napjain; az Állatok, a Vizes Élőhelyek, a Madarak és Fák, valamint a Környezetvédelem napján.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium elkötelezett abban is, hogy az Ökoiskolák nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek, kapcsolatokat építsenek. Ennek keretében vehettek részt első alkalommal magyar gyerekek az Európai Unió 2009. évi környezetvédelmi diákrendezvényén. Az „Európa az én Otthonom" című konferencián 22 EU ország diákjai és tanárai a környezetvédelem kérdéseiről, az oktatási intézmények környezeti nevelési feladatairól tanácskoztak. A résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyet az Európai Bizottság részére eljuttattak. A magyar diákok a konferencián nagy sikerrel ismertették az Ökoiskolák, Zöld óvodák, az Ökoklubok tevékenységét, s az egyéb magyarországi környezeti nevelési programokat.

A 2008/2009-es pályázaton az alábbi iskolák nyerték el az Ökoiskola címet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...