Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Magyar-Román Turisztikai Vegyes Bizottság ülése

Cikk:


Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. november 6.

A Magyar-Román Turisztikai Vegyes Bizottság 2008. november 5-6-án, Gyulán tartotta meg ülését. A magyar delegációt dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára, a román delegációt Lucia Morariu, a román Kis- és Középvállalkozásokért, Turizmusért, Kereskedelemért és Szabadfoglalkozásokért felelős Minisztérium államtitkára vezette.

A magyar és román delegáció tagjai voltak továbbá a határ menti régiók regionális idegenforgalmi bizottságainak képviselői, illetve a szakmai szervezetek közül a Román Fürdőszövetség szakemberei is. A kutatás és felsőoktatás területeit a bukaresti székhelyű Turizmusfejlesztési Intézet és a Babes-Bolyai Egyetem szakemberei képviselték. A delegációban képviseltette magát a romániai Közép-Régió Falusi Turizmus Szövetsége.

A felek tájékoztatták egymást a két ország turizmusának aktuális helyzetéről. Megállapították, hogy az ágazat mindkét ország gazdaságában rendkívül fontos helyet foglal el. Tekintettel az országok turisztikai forgalmát jellemző legfrissebb statisztikai adatokra, a kétoldalú turisztikai kapcsolatokat mindkét fél pozitívan értékelte.

A tavalyi évben 8 829 256 román látogató érkezett hazánkba, 2,1 %-kal többen, mint 2006-ban. A beutazó turisták közül 199 094 fő vette igénybe a kereskedelmi szálláshelyeinket, ez 43,3 %-kal több az előző évhez képest. A Romániából érkező turisták által hazánk kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 349 875 volt, ez 42,5 %-os növekedést jelent 2006-hoz viszonyítva. A román állampolgárok átlagosan 1,8 napot töltöttek Magyarországon.

A román küldőpiac teljesítménye 2008. január-augusztus között dinamikus maradt. 135 500 román állampolgár szállt meg szállodákban, mely 27, 6 %-os növekedést jelent az előző év hasonló szakaszához képest. A román turisták átlagosan 1,7 napot és 224 900 vendégéjszakát töltöttek el szállodákban. A vendégéjszakák száma 27, 5%-kal növekedett.

A dinamikusan növekvő román turistaforgalom - ideértve a többi határ menti országokból érkező turistaforgalmat - különösen fontos hazánk számára a gazdasági recesszió idején, amikor más jelentős piacokon a beutazó forgalom visszaesése várható.

A határ menti wellness szállodák mellett a román turisták számára Budapest jelenti a legvonzóbb utazási célpontot. Ugyanakkor népszerűségnek örvend még a városlátogatás, a bor és gasztronómiai-, a bevásárló turizmus, a kulturális rendezvények valamint az ifjúsági turizmus is.

Az elmúlt évek során mind az egészségturizmus, mind az oktatás és képzés, valamint a falusi turizmus, illetve a közös marketing akciók területén számos sikeres projekt zárult le. A felek kiemelték, hogy a konkrét projektek kidolgozásához nagyszerű lendületet ad, hogy az idén ősszel megjelentek a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázatai.

A 2007-2013-ra szóló programozási időszakban Magyarország, az Európai Területi Együttműködések célkitűzés keretén belül, a transznacionális és határ menti programok finanszírozására 300 millió eurónyi támogatásra jogosult. A program számos lehetőséget teremt turisztikai együttműködésre, pl. a természetvédelmi területek és az üzleti infrastruktúra fejlesztése terén, a K+F és innovációs, valamint a munkaerőpiaci együttműködések területén, az oktatásban, a HR fejlesztéshez kapcsolódóan.

A felek megállapodtak abban, hogy a következő vegyes bizottsági ülésig koordináltan lépnek fel és kiszélesítik az együttműködést az egészségturisztikai klaszterfejlesztés, az oktatás-képzés (felsőoktatás, szakképzés), valamint a falusi turizmus területein.

A Munkacsoport megállapodott abban, hogy a következő ülés, a rotáció elvének megfelelően, 2009-ben Romániában kerül megrendezésre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...