Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Eredményesen zárultak a bértárgyalások a tűzoltó érdekvédelmi szervezetekkel

Cikk:


Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. december 16.

Megegyezés született az Önkormányzati Minisztérium és az érdekvédelmi szervezetek között.

Az ősz folyamán megkezdett tárgyalások Gyenesei István miniszter kezdeményezésére az elmúlt hetekben gyorsultak fel. A tárca vezetője konstruktív magatartást kért mind az ágazati érdekegyeztetésért felelős vezetőktől, mind a tárgyaló partnerektől.

A miniszter már korábban is hangsúlyozta, hogy minden olyan megoldásban partner, amely törvényesen lehetővé teszi a tűzoltók munkájának jobb anyagi elismerését.

A pénzügyi válság miatt a parlament a jövő évi 13. havi illetmények megszűntetéséről döntött. A tárgyalásokon arról született megállapodás, hogy az ennek következtében bekövetkező kereset-csökkenés hogyan ellensúlyozható.

Az egyeztetések eredményeként a mintegy 9 ezer hivatásos önkormányzati tűzoltó és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) 1800 dolgozója egységesen, utalvány formában részesül kompenzációs juttatásban.

Ennek költségvetési vonzata mintegy 1,5 milliárd forint.

A hivatásos önkormányzati tűzoltók juttatását - 1,15 milliárd forintot - a tárca a fenntartó önkormányzatokhoz, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság dolgozóinak jutó 350 millió forintot az OKF-nek utalja át.

Gyenesei István megköszönte a felek megegyezési készségét, és hangsúlyozta: közös eredmény, hogy tárgyalóasztal mellett sikerült kompromisszumra jutni. Ezáltal biztosítható, hogy a 2008. évi nominál keresetek 2009-ben nem csökkennek a tűzoltó és a katasztrófavédelmi szervezeteknél.

A megállapodás az ágazatban jelentősen elősegítette a munkabéke megteremtését.

Az erről szóló dokumentumot a tárgyaló felek a mai nappal látták el kézjegyükkel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...