Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ÖM: 9,5 milliárd forint rendkívüli segítség 2008-ban

Létrehozva: 2008. december 18.
Módosítás: 2008. december 18.
Forrás: Önkormányzati Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:


Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. december 18.


Gyenesei István miniszter saját hatáskörben nyújtott mentőövet a működési nehézségekkel küzdő önkormányzatoknak. 2008-ban országosan 1364 település - a helyhatóságok 43%-a - kapott egyedi működési támogatást.

Gyenesei István miniszter ez évben negyedszer döntött a segítségre szoruló helyi önkormányzatok egyedi támogatásáról. A kedvezményezettek még ebben az évben megkapják az újabb támogatást, amelyre a működőképességük megőrzéséhez, intézményeik fenntartásához van elengedhetetlen szükségük.

A miniszter döntése alapján decemberben 583 önkormányzat részesül, 1 milliárd 950 millió forint támogatásban.

Ezzel együtt, 2008-ban az önkormányzati tárcától a helyhatóságok 43%-a, összesen 1364 település 9,5 milliárd forint támogatást kapott. Közülük ötszáz település több alkalommal is részesült ebben az egyedi lehetőségben.

Az előző évhez képest 225-el több önkormányzatnak 50 százalékkal nagyobb összeg jutott.

A rászorultság növekedése mellett ez a kormányzati figyelem és az önkormányzati tárca érdekérvényesítő erejét mutatja.
Ez utóbbit bizonyítja, hogy a 2008-as központi költségvetésbe e célra betervezett 1,4 milliárd forintos forrás évközben, több ütemben, közel hétszeresére növekedett.

A támogatásokra azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek elsősorban hátrányos adottságaik, bevételeik szűkös volta, illetve a felhalmozódott szociális problémák miatt kerültek nehéz helyzetbe. A támogatás célja a hátrányok csökkentése, a közszolgáltatások színvonalának biztosítása volt.

A kormány egész évben kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a működési gondokkal küzdő, de racionálisan gazdálkodó önkormányzatok többlet segítséghez jussanak.

Gyenesei István a települések biztonságos működésének fenntartásához való hozzájárulást 2008 egyik legfőbb eredményének tartja, kiemelve azt, hogy az idei, rendkívül magas támogatásra égetően nagy szüksége volt az önkormányzatoknak.

A 2007 és 2008 közötti támogatás-növekedés arra is figyelmeztet, hogy elodázhatatlanná vált a hazai önkormányzati rendszer teljes strukturális átformálása, különös tekintettel az önkormányzati feladatokra és azok finanszírozására. A miniszter szerint azonban az önkormányzati rendszer, sürgető megújítása nem történhet meg széleskörű társadalmi támogatottság és politikai konszenzus nélkül.

Ugrás vissza Ugrás vissza...