Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:91 fogyatékkal élő sportoló, 200 érem - Világklasszis élsportolókat köszöntöttek a minisztériumban

Cikk:

Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. április 9.

A sportért felelős Önkormányzati Minisztérium ma ünnepélyes keretek között köszöntötte a 2008 második félévében a nem paralimpiai sportágakban Európa-bajnokságon és világbajnokságon érmet szerző, fogyatékkal élő sportolókat és edzőiket. A rendezvényre meghívást kaptak a sportági és a szakági vezetők is.

Gyenesei István, az ÖM vezetője elismerő oklevelet adományozott a kiemelkedő eredményt elérő versenyzőknek, melyeket a rendezvényen Török Ottó, a tárca sport szakállamtitkára adott át.

Meggyőződésem, hogy a fogyatékkal élők versenysportja, akár paralimpián szereplő, akár abban nem szereplő viadalról van szó, sokkal többről szól, mint a sport általában. Többet elárul a személyről, felkészítőiről és hazájáról is. Mert örök igazság, hogy egy társadalom fejlettségét magabiztosan és hitelesen jelzi, hogy milyen hátteret biztosít a fogyatékkal élő emberek számára." - mondta Török Ottó az esemény meghívottjait méltatva.

A tavalyi év második félévében kiváló eredményeket szerző versenyzők méltatása során külön szó esett a testi fogyatékkal élő világbajnoki második helyezett triatlonosról, Boronkay Péterről, valamint az értelmi fogyatékkal élők Európa-bajnokságán atlétikában aranyérmet szerző Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Keresztesi Erika és Kara Anita mellett, az úszásban első helyet elérő Bérczi Zsófiáról, Talpolczai Viktóriáról és Megyesi Orsolyáról. Elismerően szóltak a teke látássérült, női egyéni B2 Európa-bajnokáról, Keresztesi Lajosnéról is. 

A méltatás során kiemelt hangsúlyt kaptak a transzplantált sportolók, akik 57-en összességében 183 érmet szereztek. Ebből hat aranyérmet kapott Jung Andrásné és Dózsa Dávid. Öt aranyérmet nyert Berente Judit, Krucsó Zsolt, Szabó József és Schaff József. Négy aranyérmet gyűjtött Medve Jánosné, Gombos Imre, Venyercsán László és Witzl Donát. Három aranyéremmel büszkélkedhet Gyurkó Alexandra, Tóth Irma, Lovas Judit, Jánka Sándor, Luib István és Kégel Tamás. Két aranyéremmel tért haza otthonába Adamsky Szilvia, Czövekné Ürmös Zsuzsa, Lőrinczné Halász Klára, Mátyás Lászlóné, Székelyné Burja Ilonka, Zilaj Csaba és Nagy István. S mellettük aranyérmet hozott országunknak Dobos Judit, Horváth Alíz, Karsai Beatrix, Kálló Jeniffer, Kövér Hajnalka, Schneiderné Szabó Julianna, Szabó Jánosné, Szalamanov Georginé, Baranyai Andor, Baranyai Gábor, Kovács Krisztián, Knapp József, Lázár András, Majnár András, Marosi Péter, Merth Attila, Mezei Gergő, Mihalcsik István, Szendi János és Tímár István is, ezzel öregbítve a magyar sport hírnevét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...