Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ÖM-közlemény az ENSZ Turisztikai Világszervezet (UNWTO) Végrehajtó Tanácsának 85. üléséről

Cikk:

Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Bamako, 2009. május 8.

2009. május 7-8. között Maliban rendezték meg az ENSZ Turisztikai Világszervezet (UNWTO) Végrehajtó Tanácsának 85. ülését. A tanácskozáson Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára képviselte hazánkat.

A 154 tagot számláló világszervezet Magyarországot 2005-ben választotta meg - négy évre - a végrehajtó tanács tagjává.

A Végrehajtó Tanács ülésén megtárgyalták az UNWTO működését, munkaprogramját, költségvetését, illetve a turizmust is sújtó pénzügyi-gazdasági válságot, valamint a krízis indokolta válaszlépéseket. A tanácskozás egyik fontos témája volt a H1N1-influenzával kapcsolatos turisztikai megfontolások kérdésköre. Az UNWTO tájékoztatást adott a legfrissebb adatokról, továbbá biztosította a tagországokat, hogy állandó kapcsolatban áll valamennyi nemzetközi szervezettel (WHO, ICAO, IATA, UNSIC), és minden tagország részére naprakész információt szolgáltat a témában. A szervezet ismertette az Egészségügyi Világszervezet közleményét, mely szerint a WHO semmiféle utazási korlátozást nem tart szükségesnek, mert ezek hatása marginális lenne a vírus terjedése szempontjából, miközben súlyos következményekkel járna a világgazdaság alakulására.

A világszervezet főtitkári posztjára négy jelölt adta be pályázatát (Jordánia, Koreai Köztársaság, Pakisztán, valamint Libanon képviselője). A Végrehajtó Tanács nagy többséggel Taleb Rifait, a világszervezet jelenlegi ügyvezető főtitkárát javasolta megválasztani az októberi közgyűlésen. A főtitkárjelölt a világszervezet tevékenységének fókuszába a turizmus versenyképességének növelését, a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság szerepének erősítését, a tagállamokkal, a nemzetközi szervezetekkel és a magánszektorral való partnerség erősítését helyezte. Jóváhagyás várhatóan a közgyűlésen 2009. október 5-9. között a kazah fővárosban, Asztanában lesz.

A világszervezetben 2009-ben tisztújítás várható a főtitkár-helyettesi poszton is, melyre az európai régióból egy magyar (Dr. Somogyi Zoltán volt turisztikai szakállamtitkár, jelenleg podgoricai nagykövet) és egy francia jelölt pályázik. A megválasztott új főtitkár a két európai jelölt mellett a másik öt UNWTO-régióból kandidáló személyek közül választja ki leendő helyettesét, akit még az októberi, asztanai közgyűlés előtt kell megneveznie.

Ugrás vissza Ugrás vissza...