Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megalakult a Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottság

Cikk:

Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. november 26.

Az alakuló ülésre ma került sor a szlovéniai Lendván.

A határ menti együttműködés kérdésköre 2007-ben, az első magyar-szlovén együttes kormányülésen került napirendre. Az akkor aláírt Megállapodás azt irányozta elő, hogy a felek olyan Vegyes Bizottságot hoznak létre, amely évente egyszer konzultál az együttműködés lehetőségeiről, az aktuálisan felmerülő és közös megoldást igénylő gondokról.

A Vegyes Bizottság alakuló ülésén Dr. Virág Rudolf, az Önkormányzati Minisztérium közjogi és koordinációs szakállamtitkára, a magyar tagozat társelnöke, és Roman Lavtar, a szlovén tagozat társelnöke írta alá a testület Alapszabályát.

Eszerint a Vegyes Bizottság működésének az a célja, hogy hozzájáruljon a határ menti térségben élők legjelentősebb problémáinak térség-specifikus megoldásához. A grémium – bevonva a helyi, regionális és központi szintet – elősegíti a gazdasági válság hatásainak enyhítését, az érintett önkormányzatok, térségi szereplők egymásra találását, ösztönözve a közös projektek beindítását.

Az alakuló ülésen az Európai Területi Együttműködési Csoportosulás, és a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 kérdéskörei kaptak még kiemelt figyelmet, valamint konkrét terveket is megvitattak a felek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...