Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vízkárelhárítási gyorsjelentés

Létrehozva: 2006. május 2.
Módosítás: 2006. május 22.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Országos Műszaki Irányító Törzs
Szóvivő
2006. május 2. 7.00 óra
Kulcsmondatok:
- A rendkívüli ill. a III. fokú készültséggel érintett 1008 km hosszúságú szakaszokon az apadás még mindig igen lassú, mindössze napi 9-11 cm.
- A Tisza árhullámának levonulását kedvezőtlenül befolyásolja, hogy a dunai torkolatban az apadás lelassult, a hét végére újabb vízszintemelkedés várható.
- Hármas-Körös jobb partján a 13+400 km szelvényben (az István-házi csúszáshoz közel) a mentett oldali rézsű mintegy 10-15 m hosszon megcsúszott. A meghibásodás korai felfedezése és a beavatkozás gyors, szakszerű megkezdése révén nem várható, hogy komolyabb veszélyt jelent.
- Ez a megcsúszás is igazolja, hogy a Tiszán Szolnoktól lefelé és a Körös-zugban a vízügyi műszaki irányítás felelőssége, tennivalói nem csökkennek, honvédségi alakulatok és vízügyi osztagok változatlan létszámmal való készenlétben tartása továbbra is indokolt.
Hidrometeorológiai helyzet
Tegnap az egész ország területét érte csapadék, ami az árvíz és a belvízvédekezést egyaránt nehezítette. Dél-délkelet felől az alsó légrétegekben melegedés kezdődött. E folyamat következtében ma ismét labilisabbá válik a levegő, mely kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. Kedden többnyire erősen felhős lesz az égbolt és a keleti tájakon újabb eső, illetve zápor valószínű.
Vízjárási helyzet
A Dunán, a Murán és a Rábán az elmúlt napok csapadékos időjárásának hatására kisebb árhullám alakult ki. Reggel 6.00-kor Nagybajcsnál 503 cm-t mértek (I. fok 470 cm), Budapestnél 581 cm (I. fok 620 cm).
A Tisza torkolat térségében a Duna apadási üteme csökkent, jelenleg kb. 8 cm/24 óra közelébe tehető, és a hét végére újabb vízszintemelkedés várható, ami kedvezőtlenül befolyásolja a Tisza lefolyási viszonyai.
A Tisza teljes magyarországi szakaszán nagyon lassan, a rendkívüli ill. a III. fokú készültséggel érintett szakaszokon még mindig csak napi 9-11 cm-t apad.
A reggel 6.00 órai vízállások:
- Szolnok 958 cm (LNV 1041 cm), a tetőzés óta 55 cm-t,
- Csongrád 964 cm (a korábbi LNV 994 cm) tetőzés óta 70 cm-t,
- Szeged 946 cm (a korábbi LNV 960 cm), a tetőzés óta 63 cm-t csökkent a vízállás.
A Hármas-Körös apadása is lassú ütemű, 600 órakor:
- Szarvas 878 cm (III. fok 850 cm), a tetőzés óta 108 cm-t,
- Kunszentmárton 964 cm (a korábbi LNV 987 cm), a tetőzés óta 77 cm-t apadt.
Árvízvédelmi helyzet
Folyóink fővédvonalain változatlanul 1677 km hosszon van készültség.
- Rendkívüli készültségi fokozat van 710 km védvonalon a Tisza folyó Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.
- III. fokú a készültség a Tisza jobb parton Poroszló és Szolnok között, a Tisza bal parton Tiszafüred és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 298 km védvonalon.
- II. fokú készültséget tartanak 341 km védvonalon, a Tisza jobb parton Tokaj és Poroszló között, Tisza bal parton Tiszakeszi és Tiszafüred között, a Sebes-Körös és Berettyó alsó szakaszán valamint a Taktán.
- I. fokú a készültség 328 km hosszon, a Duna szigetközi védvonalán Dunaremete és Rajka között, a Rábán Körmendnél, a Murán, a Tisza bal parton Tokaj és Tiszakeszi között, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Bodrog bal parti alsó őrjárásaiban és a jobb parti települések körtöltésein, valamint a Kettős Körösön.
Jelentősebb intézkedések, események:
Árvízvédelmi munkák a hat Tisza-völgyi KÖVIZIG védvonalain folynak és készültség van két Duna-völgyi igazgatóságnál.
Hármas-Körös jobb partján a 13+400 km szelvényben (István-házi csúszáshoz közel) a mentett oldali rézsű mintegy 10-15 m hosszon megcsúszott, honvédségi erők és helikopterek segítségével megkezdték a csúszás bevédését. Ez a megcsúszás is igazolja, hogy a Tiszán Szolnoktól lefelé és a Körös-zugban a honvédségi alakulatok és vízügyi osztagok változatlan létszámmal való készenlétben tartása továbbra is indokolt.
Az LNV feletti vízállások és a töltés átázások veszélye miatt a Tisza mentén folytatódott a szokásosnál is jobban megerősített figyelőszolgálat.
A suvadásokkal érintett kritikus töltésszakaszokat a védekező erők továbbra is folyamatos beavatkozással egyensúly közeli állapotban tartják, a helyzet konszolidálódni látszik. Máshol a védekezési munkálatok főleg a töltés rézsűk bordás megtámasztására illetve az átszivárgó vizek szabályozott elvezetésére irányulnak.
A Tisza és a Hármas Körös védvonalain tovább növekedett a fakadóvízzel érintett védvonalhossz (6 km), a töltéstesteken 124 km szivárgást, 1930 db csurgás jelenséget, 156 km hosszon töltés melletti talpszivárgást és majd 5000 db buzgárt tartottak nyilván.
Ugrás vissza Ugrás vissza...