Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vízkárelhárítási gyorsjelentés

Létrehozva: 2006. május 8.
Módosítás: 2006. május 22.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Országos Műszaki Irányító Törzs
Szóvivő
2006. május 8. 7.00 óra
Kulcsmondatok:
- A következő napok időjárási előrejelzései szerint nem várható, hogy a Duna, vagy a Tisza vízgyűjtőjén számottevő árhullám induljon el, és a hegyekben a hóban tárolt vízkészlet is olyan alacsony, hogy az idén már nem kell számítani hóból származó "zöldár" kialakulásával - természetesen, hazánk földrajzi adottságai miatt rendkívüli esőzésből bármikor kialakulhatnak védelmi munkát igénylő árhullámok.  
- A megerősített figyelőszolgálat, valamint az ideiglenes védművek bontása miatt a gátakon még mindig 7348 fő dolgozott, 983 gép és szállítóeszköz vett részt.  
- A belvízzel elöntött terület az elmúlt napok csapadékos időjárás következtében alig csökken, jelenleg 94 ezer ha, csökkentésére másodpercenként 196 m3 szivattyúzás folyik. A védekezésben 631 fő vett részt.  
Meteorológiai helyzet
A Kárpát-medence időjárását a tőlünk északra található anticiklon alakítja, amelynek peremén keleti áramlással eleinte még nedves, majd holnaptól már kissé szárazabb levegő érkezik. A helyzetet tovább bonyolítja a magasban kialakult hidegcsepp, amelynek labilizáló hatása az időszakban főként a déli országrészben érvényesül majd, ezért ezeken a területeken a megnövekvő gomolyfelhőzetből még továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok.  
A Duna és a Tisza vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet az átlagos alá csökkent.  
Vízjárási helyzet
A Tisza teljes magyarországi szakaszán továbbra is apad. A napi apadás üteme Kisköre alatt Szegedig 12-17 cm. A 600 órai vízállások:  
- Szolnok 882 cm (III. fok 800 cm), a tetőzés óta 131 cm-t  
- Csongrád 886 cm (III. fok 850 cm), a tetőzés óta 148 cm-t  
- Szeged 875 cm (III. fok 850 cm), a tetőzés óta 134 cm-t apadt.  
A Hármas-Körös ugyancsak apad, 6.00 órakor  
- Szarvas 799 cm (III. fok 850 cm), a tetőzés óta 187 cm-t,  
- Kunszentmárton 886 cm (a korábbi LNV 987 cm), a tetőzés óta 140 cm-t apadt.  
Árvízvédelmi helyzet
Folyóink fővédvonalain változatlanul 1153 km hosszon van védelmi készültség.  
- Rendkívüli készültségi fokozat van 710 km védvonalon a Tisza folyó Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.  
- III. fokú a készültség a Hortobágy-Berettyón összesen 160 km védvonalon.  
- II. fokú a készültség a Tisza jobb parton Poroszló és Szolnok között, a Tisza bal parton Tiszafüred és Szolnok között összesen 138 km védvonalon,  
- I. fokú a készültség 145 km hosszon, a Tisza bal parton Tiszakeszi - Tiszafüred között, a Sebes - Körös alsó- és középső szakaszán, valamint a Berettyó alsó szakaszán.  
Jelentősebb intézkedések, események:
Árvízvédekezés négy, a középső és alsó Tisza-völgyi KÖVIZIG védvonalain folyik. A védvonalakon az elmúlt nap folyamán rendkívüli esemény nem történt, közvetlen beavatkozást igénylő jelenség nem volt.  
A Tisza és a Hármas - Körös mentén továbbra is a szokásosnál jobban megerősített figyelőszolgálat működik.  
A figyelőszolgálat mellett a munkák zömét már az ideiglenes védművek bontása teszi ki. A korábban kiépített ideiglenes védművek visszabontása hasonló nagyságrendű munkát jelent, mint megépítésük, amit a védekezésben foglalkoztatottak létszáma is mutat: a védekezésben 7348 fő dolgozott, 983 gép és szállítóeszköz vett részt.  
A Tisza Szolnok alatti szakaszán és a Körös-zugban a honvédségi alakulatok és vízügyi osztagok - csökkentett létszámmal való - készenlétben tartása továbbra is indokolt.  
A Hortobágy-Berettyó Mezőtúri árvízkapu nyitása május 6-án 19.30-kor vált lehetségessé. A Mezőtúrnál üzemelő 29 db szivattyú leszerelése tegnap megkezdődött, ezzel egyidejűleg az Ágotai árvízi vészelzáróművön megindult a Nagyiváni tározóban és környékén felhalmozódott 64 millió m3 víz lecsapolása. A Mezőtúri árvízkapu 34 napon keresztül volt bezárva. A nyitás eredményeként a Mezőtúr-Árvízkapunál 14 cm-t csökkent a vízállás, ezzel a térségben levő belvizel levezetése gyorsulhat.  
Belvízvédelmi készültség még mindig mind a 12 KÖVIZIG területén, összesen 67 szakaszon van érvényben. Az elöntött terület nagysága az elmúlt napok csapadékos időjárás következtében alig csökken, jelenleg 94 ezer ha. Csökkentésére másodpercenként 196 m3 szivattyúzás folyik. A védekezésben 631 fő vett részt.  
Reich Gyula
szóvivő 
Ugrás vissza Ugrás vissza...