Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:2012 a külhoni magyar óvodák éve

Létrehozva: 2012. február 17.
Módosítás: 2012. február 17.
Forrás: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár egy csütörtöki sajtótájékoztató keretében jelentette be a „2012 a külhoni magyar óvodák éve” elnevezésű programsorozatot, melynek célja a határon túli magyar óvodák népszerűsítése.

 

Répás Zsuzsanna emlékeztetett, hogy - a Magyar Állandó Értekezlet keretében - tavaly novemberben fogadták el azt a stratégiát, mely a külhoni magyar közösségek megmaradását hivatott támogatni. Hangsúlyozta, hogy az oktatási intézmények tudnak a legtöbbet tenni annak érdekében, hogy a felnövekvő generációk a magyar közösségek aktív részévé váljanak.

Kifejtette, hogy első lépésként az óvodásokra és az óvodai beiratkozásra koncentrálnak, hiszen - mint mondta - „ebben a korban a legfogékonyabbak a gyerekek”. Az államtitkár úgy fogalmazott: szeretnék elkerülni, hogy megszakadjon a magyar nyelv továbbadásának lehetősége.

A külhoni magyar óvodák vonzóvá tétele érdekében programsorozatot hirdettek meg, melyre 100 millió forintot különítettek el a Bethlen Gábor Alapból - tájékoztatott az államtitkár. A részleteket ismertetve elmondta, hogy a nemzeti hagyományok megismertetése érdekében szeretnék az ismert, magyar óvodapedagógiai módszereket átadni, valamint különböző programokat indítanak, melyek a szülők számára is vonzóvá teszi a magyar óvodákat. Ennek keretében látogatnak el a külhoni régiókba, ahol a módszereket ismert pedagógusokkal, népzenészekkel mutatják be. Ezek mellett - folytatta - olyan cselekvési terveket dolgoznak ki, melyek a külhoni magyar óvodák fejlődését segítik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...