Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:18 ezer lakás felújítása kezdődik meg a panelprogram keretében

Létrehozva: 2005. február 10.
Módosítás: 2005. február 10.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az idei évben közel 8 milliárdos keretből gazdálkodó panelprogram az összefogás programja, hiszen a lakóközösségek minden forintja mellé az állam és az önkormányzat is hozzáteszi a maga forintját - emelte ki Kolber István tárca nélküli miniszter, a lakásügy kormányzati felelőse csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az előre gyártott technológia felhasználásával épült lakóépületek felújításának támogatására a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Kormány rendelet 2001. február 1-jétől teremt lehetőséget. Ennek keretében az épületek utólagos hőszigeteléséhez és gépészeti rendszereinek energiatakarékos felújításához, korszerűsítéséhez lehet vissza nem térítendő állami támogatásra pályázatot benyújtani.

Újabb fontos fejezetet jelent az immár ötödik esztendeje folyó panellakás-felújítási programban, hogy a napokban ismét döntés született a pályázati támogatások odaítéléséről. Mint ismeretes, olyan lakóközösségek illetve önkormányzatok nyújthatnak be pályázatot, amelyek a felújítási költségek egyharmad-egyharmad részét állják. Ehhez teszi hozzá az állam a maga egyharmadnyi támogatását.

A kormányzati támogatás ezúttal 27 települést, illetve önkormányzatot érint. Az önkormányzatok összesen 415 nyertes pályázatot nyújtottak be panellakások korszerűsítésére, illetve felújítására. Az állami hozzájárulás ebben a körben 2 milliárd 613 millió forint volt, ez a legmagasabb összeg az utóbbi évekhez viszonyítva. Tavaly 1.1 milliárd jutott 5930 lakás felújítására, azt megelőzően 1,9 milliárd 14292 lakásra. A kormányzati hozzájárulás révén a mostani összegből csaknem 18 ezer panellakást korszerűsítése kezdődhet meg.

Az elnyert pályázati összegek alapján összeállított listát Székesfehérvár vezeti, amely 38 pályázattal 604 millió forintos állami támogatást nyert el. Ennek révén 2687 lakás felújítását kezdhetik meg idén. A második "helyezett" Pécs 87 pályázatára 303 millió forint támogatást kapott, ebből csaknem háromezer lakás korszerűsítését oldhatják meg.

A sajtótájékoztatón résztvevő Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere elmondta, városukban sok nehézséget okoz a panelházak állapota, ezért óriási jelentőségűnek tartja az állami segítséget.

Galambos Tamás
sajtófőnök
Regionális Fejlesztésért és Felzárkóztatásért felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala

Ugrás vissza Ugrás vissza...