Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:35 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

Létrehozva: 2008. október 3.
Módosítás: 2008. október 3.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
2008. október 3.

Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára megnyitotta az első -zöld óvodáknak és ökoiskoláknak szóló- nemzeti parki nyílt napot pénteken délelőtt a 35. születésnapját ünneplő Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvarban. A Hortobágyi Nemzeti Park három és fél évtizede az ország legdinamikusabban fejlődő tájvédelmi körzete, 1999. december 1-je óta az UNESCO Világörökség része. A Park folyamatosan pályázik fejlesztésekre, nemrég három KEOP pályázaton nyert támogatást több mint 950 millió forint értékben.

A Hortobágyi Nemzeti Park idén ünnepli fennállásának 35. születésnapját. A Park 1973-ban jött létre, megalapításakor akkori 54 ezer hektáros törzsterülete mellett csak néhány kisebb természetvédelmi területet kezelt. Az azóta eltelt három és fél évtized alatt komoly előrelépés történt, 1999. december 1-jén a Nemzeti Park közel 75 ezer hektárnyi területe a Világörökség részévé vált. A Park területe időközben 82 ezer hektárra bővült, valamint 4 tájvédelmi körzet és 20 természetvédelmi terület is tartozik hozzá, melyek nagysága 155 ezer hektár. A nemzeti park látogatottsága is évről évre nő, tavaly közel százezer ember tekintette meg a Hortobágyi Nemzeti Park létesítményeit.

A nemzeti park igazgatóság az elmúlt évtizedekben sok ezer hektár vizes és füves élőhely rehabilitációját végezte el. A hortobágyi mocsarak és füves puszták, a nyírségi és beregi lápok, tiszai holtágak nemzetközi összefogással és segítséggel megvalósított rehabilitációja mind hazai, mind európai viszonylatban példaértékű és kiemelkedő jelentőségű. A Park folyamatosan pályázik fejlesztésekre, nemrég három KEOP pályázaton nyert támogatást több mint 950 millió forint értékben. A pályázaton nyert összeget élőhely- rekonstrukciós fejlesztésekre, vizes élőhelyek, fás legelők megőrzésére és a természetkárosító hatások mérséklésére fordítja a nemzeti park. A megvalósítás jövőre indul.

A jubileumi ünnepséggel párhuzamosan a Nemzeti Park Oktatótermében elkezdődött az első -zöld óvodáknak és ökoiskoláknak szóló- nyílt napi program, amelyen több száz gyermek vett részt. Az óvodások darufészket készítettek, az ökoiskolások bemutató órát hallgattak.

„Fontos, hogy a gyermekek tudják, miért kell vigyázni az állatokra, növényekre, miért kell spórolni a vízzel, miért kell óvni a környezeti értékeket."- mondta el Oláh Lajos környezetvédelmi és vízügyi államtitkár pénteken a 35. évfordulóját ünneplő Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában.

Ugrás vissza Ugrás vissza...