Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A patikaliberalizáció sikeres

Létrehozva: 2008. augusztus 14.
Módosítás: 2008. augusztus 15.
Forrás: Egészségügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egészségügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. augusztus 14.

Az Egészségügyi Minisztérium megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy a Fidesz minden szakmai ténnyel szemben valótlanságokat állít a gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményeiről.

Nem igaz, hogy a patikaliberalizáció megbukott, ellenkezőleg sikeresnek mondható. Hiszen jelentősen javult a lakosság ellátása mind területi lefedettségben, mind a kiszolgálás minőségében. Az új patikaalapítási lehetőségek bevezetése óta 279 közforgalmú, 27 fiók és 10 kézi gyógyszertár engedélyezésére került sor. 2007. január 1. óta 693 forgalmazó helyen kezdődött el a patikán kívül is forgalmazható gyógyszerek árusítása, hogy  akinek szüksége van rá éjszaka is zavartalanul hozzáférhessen a láz-vagy-éppen fájdalomcsillapítókhoz.

Tényszerűen hamis az állítás, miszerint a legfontosabb gyógyszerek ára nem csökkent. A 2007. elején bevezetett szabályozás nem csak rövidtávon, de középtávon is egyensúlyt teremtett a gyógyszertámogatás rendszerében, ami a társadalom alapvető érdeke. Ennek legfontosabb jele, hogy folytatódik a generikus gyógyszerek árcsökkenése

Az OEP hivatalos adatai szerint 2007-ben 959 készítmény ára csökkent közel 2500 esetben átlagosan 23 százalékkal. A gyógyszerár csökkentés 2008. első negyedévében 512 gyógyszert érintett 6,48 százalékos ármérséklődés ,  július 1-jén újabb 407 termék 3 százalék feletti áresése zajlott. A következő jelentős ármérséklődés október 1-jétől várható majd.

 2007. januárjától a mai napig 47 teljesen új hatóanyag kapott támogatást, ráadásul 2008-ban már új innovatív, készítmények segítségével gyógyulhatnak a vérzékenyek, az onkológiai, a hematológiai, a mozgásszervi, vagy éppen a szív-és -érrendszeri betegségben szenvedők.  Éles a  kontraszt ha ezt az eredményt összevetjük  az 1998-2002-es időszakkal.  Az akkori kormányzat úgy kívánta megállítani a gyógyszerkiadásokat, hogy teljesen lefékezte a modern gyógyszerek támogatását,  így a betegek hozzáférését a korszerű gyógyszeres kezelésekhez.

A folyamatosan nyíló új gyógyszertárak arra engednek következtetni, hogy megéri gyógyszertárat alapítani, hiszen karitativ célból nem nyitnak patikát. a befektetők.  2008. első negyedévében a törvény több mint 200 patikát kötelezett szolidaritási díj fizetésére, a befizetendő összeg 34 millió volt. .  Támogatásra jogosultak azok a kisforgalmú gyógyszertárak, amelyek a település gyógyszerellátását egyedül biztosítják és legalább heti 40 órát nyitva tartanak ha e gyógyszertárakban egy gyógyszerész dolgozik és a szabadsága idején a helyettesítéséről maga gondoskodik akkor helyettesítési támogatásban részesülhet,  illetve támogatást kapnak még azok a közepes méretűnél nem nagyobb gyógyszertárak amelyek fiók gyógyszertárat működtetnek.

A támogatás forrása nem csupán a nagy gyógyszertárak befizetése, hanem a központi költségvetésből biztosított összeg is, amely idén 450 millió forint. Az idei támogatás már meghaladja a 250 millió forintot.

A tárca sikeresnek tarja, hogy a Gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményeivel látványosan sikerült javítani a betegek helyzetén.

Az elmúlt másfél év változásaiból szerintünk a betegek leginkább azt érzékelhették, hogy számos új gyógyszerrel találkozhatnak, jelentős számban nyíltak új gyógyszertárak, illetve sok patika olyan többletszolgáltatásokat nyújt ma, amit a vásárlók nem érhettek el a régebben.

A minisztérium kiemelt hangsúlyt helyez arra, hogy folyamatosan konzultáljon a gyógyszeripar szereplőivel, a gyártókkal és a kamarával. Csak az elmúlt hónapokban 5 miniszteri és államtitkári szintű, illetve 2 főosztályvezetői szintű egyeztetésre került sor. Ilyen tárgyalás zajlik ma is az Egészségügyi Minisztériumban a Magyar Gyógyszerész Kamara képviselőivel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...