Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Pénzügyminisztérium reagálás a Füstirtók Alapítvány vádjaira

Létrehozva: 2010. február 4.
Módosítás: 2010. február 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Füstirtók Alapítvány szerdai közleményében tévesen állítja azt, hogy a Pénzügyminisztérium dohánytermékek jövedéki adójával kapcsolatban háttérmegállapodást kötött a gyártókkal. Ilyen megállapodás nem létezik.

A dohánytermékek jövedéki adószintje január elsején átlagosan 8,9 százalékkal emelkedett. Erre részben azért volt szükség, hogy az ország megfeleljen az EU-ban kötelező legkisebb adószintnek, részben pedig ez biztosít fedezetet a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók mérsékléséhez.

A Füstirtók Alapítvány közleményében arról is ír, hogy a dohánygyártók a jövedéki adó emelését megelőzően jelentős készletfelhalmozásba kezdtek az alacsonyabb adótartalmú adójegyekből, jelentős bevételtől megfosztva ezzel a költségvetést.
Az adójegyek előzetes beszerzésére valóban van lehetőség, de csak a jövedéki adótörvény rendkívül szűk keretei között. A piaci szereplők az adóemelést megelőző egy évben igényelt adójegyek egy hónapra eső mennyiségének 1,15-szörösét vásárolhatják meg, önkéntes döntésük alapján. Az adómérték változását megelőzően beszerzett adójegyek felhasználhatósági ideje pedig szigorúan korlátozott.

Ez a szabályozás pontosan a költségvetési bevételek biztosítása érdekében született, hogy elejét vegye az adóemelést megelőző indokolatlan készletfelhalmozásnak, ugyanakkor kellő rugalmassággal biztosítja az adójegyek zavartalan forgalmazását.
Ugrás vissza Ugrás vissza...