Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Pénzügyminisztérium közleménye - Raphaël Alomar magyar kitüntetése

Cikk:


Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2008. december 4.

Raphaël Alomarnak, a párizsi székhelyű Európa Tanács Fejlesztési Bank (CEB) kormányzójának a miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta.

A kitüntetésre augusztus 20-a alkalmából került sor, az Európa Tanács Fejlesztési Bank és Magyarország kapcsolatainak elmélyítése, hazánk gazdasági és társadalmi felzárkóztatása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

A kitüntetést Veres János pénzügyminiszter ezen a héten Brüsszelben, a Magyar Köztársaság Európai Unió Melletti Állandó Képviseletén adta át.

A szociális fejlesztések és Európa társadalmi kohéziójának erősítésében kulcsszerepet játszik az Európa Tanács Fejlesztési Bank, melynek 1993 óta kormányzója Raphaël Alomar.

A jelenleg 40 európai tagországgal rendelkező CEB a multilaterális fejlesztési bankok világában egyedülálló módon, szociális mandátummal rendelkezik. A CEB-nek a tagországok közötti gazdasági és szociális különbségek felszámolását célzó tevékenysége nagyban hozzájárult az Európai Unió bővítési folyamatához. A CEB-bel folytatott együttműködés jelenleg is segíti a tagjelölt országok integrációját.

Magyarország a CEB-höz történt csatlakozása óta eltelt tíz évben - Raphaël Alomar személyes támogatását is élvezve - mintegy 1,5 milliárd euró összegű kedvezményes hitelnyújtásban részesült a társadalmi integráció erősítése, a környezetvédelem és a humán tőke fejlesztése
területén.

Az együttműködés kiemelt fontosságú területe a roma integráció támogatása, az árvízvédelem. Ez utóbbi keretében a tiszai árvízvédelmi fejlesztések megvalósítását finanszírozza a CEB részben kamattámogatásos hitelnyújtással. A CEB az új EU-tagországok közül elsőként Magyarország számára elfogadott országstratégia keretében segíti a térségi és társadalmi felzárkóztatás, valamint az egészségügy területén megvalósuló EU-támogatási programokat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...