Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Nemzetközi Valutaalap jóváhagyta a készenléti hitelkeret második részletének lehívását

Cikk:

Pénzügyminisztérium
Sajtóiroda
Budapest 2009. március 25.


A Nemzetközi Valutaalap Igazgatósága 2008. november 6-án 10,5 milliárd SDR összegű (12,3 milliárd euró) készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Magyarország számára. A jóváhagyás alapja a pénzügyminiszter és a jegybankelnök által aláírt 2008. november 4-i szándéklevél. A hitel első részlete, 4,215 millió SDR (mintegy 5 milliárd euró) 2008. november 6-án lehívásra került.

A Valutaalap delegációja 2009. február 4-16. között megbeszéléseket folytatott Magyarországon a második részlet lehívásához kapcsolódó feltételek megvalósulásának vizsgálata céljából. A szakértői látogatás során egyúttal a további lehívásokhoz kapcsolódó gazdaságpolitikai feltételrendszer módosítására is sor került, mivel a gazdasági helyzetben bekövetkezett változások miatt új makrogazdasági pálya és az ehhez igazodó intézkedésrendszer kidolgozása vált szükségessé.

Az IMF igazgatósága 2009. március 25-i ülésén megállapította, hogy Magyarország teljesítette a második részlet lehívásához kapcsolódó kritériumokat, és a 2.107,5 millió SDR összeg (mintegy 2,5 milliárd euró) lehívhatóvá vált. Az összeg napokon belül lehívásra kerül.

Az IMF igazgatósági döntését megalapozó szakértői jelentéseket az IMF napokon belül nyilvánosságra hozza.

Ugrás vissza Ugrás vissza...