Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újabb megállapodás a pénzintézetek hitelezési aktivitásának fenntartása érdekében

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2009. április 14.


A Magyar Állam kedden újabb hitelmegállapodást kötött annak érdekében, hogy a Magyarországon működő hitelintézetek hitelezési aktivitásukat fenntartsák, bővítsék.

A megállapodás keretében a Magyar Állam a Magyar Fejlesztési Banknak két részletben, négy devizanemben, euróban, fontban, dollárban és jenben mintegy 170 milliárd forint értékű hitelt nyújt.

A megállapodást Veres János pénzügyminiszter, valamint az MFB képviseletében Erős János és Czirják Sándor vezérigazgatók írták alá.

A kölcsön forrását a nemzetközi szervezetektől – EU, IMF – származó 20 milliárd eurós finanszírozási csomag biztosítja. (Nem a pénzintézeti rendszer erősítésére elkülönített keret szolgál erre a célra.)

Az állam a hitelt piaci módon, piaci kamatozással nyújtja.

A kölcsön lehetővé teszi az MFB számára, hogy a nemzetközi törlesztési kötelezettségeinek eleget tegyen, valamint a vállalkozói hitelezési tevékenységét fenntartsa, bővítse. A bank vállalja, hogy a vállalkozói hitelek állományát 55 milliárd forinttal növeli.

A bankok számára történő állami hitelnyújtás lehetőségét az teremtette meg, hogy a parlament a közelmúltban módosította az államháztartási törvényt. Ez felhatalmazza a Magyar Államot, hogy szabad pénzeszközeiből a Magyar Köztársaság területén székhellyel rendelkező hitelintézeteknek kölcsönt nyújthasson.

E lehetőséggel élve márciusban már hasonló megállapodás született az OTP Bankkal mintegy 400 milliárd forintos, az FHB Jelzálogbankkal mintegy 120 milliárd forintos állami hitelnyújtásról.

Ugrás vissza Ugrás vissza...