Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Philippe Maystadt, az EIB elnöke magyar állami kitüntetésben részesült

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2009. június 9.


A Magyar Köztársaság elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – a magyar gazdaság, valamint Magyarország nemzetközi pénzügyi és gazdasági kapcsolatai sokirányú fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta március 15-e alkalmából Philippe Maystadt úrnak, a luxembourgi székhelyű Európai Beruházási Bank (EIB) elnökének. A kitüntetést dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter nyújtotta át Philippe Maystadt-nak 2009. június 8-án Luxembourgban, a Magyar Köztársaság Nagykövetségén.

Philippe Maystadt az Európai Beruházási Bank elnökeként közel tíz éve segíti a Bank és Magyarország közötti kapcsolatok elmélyítését, személyes elkötelezettségével nagyban hozzájárult a magyar gazdaság fejlődéséhez, a gazdaságfejlesztés eredményeihez az állami és a versenyszférában egyaránt.

A nemzetközi pénzügyi intézmények közül az EIB fejti ki Magyarországon a legaktívabb finanszírozási tevékenységet. Az Európai Unió hosszú lejáratú finanszírozást nyújtó intézménye 1990. óta végez hitelkihelyezéseket hazánkban. A Bank aktivitása ugyanakkor az uniós előcsatlakozási időszakban, Philippe Maystadt 2000-ben történt megválasztása óta növekedett jelentősen térségünkben – így Magyarországon is –, amely nagyban hozzájárult EU-csatlakozásunk sikeres előkészítéséhez és egyúttal lehetővé teszi a gazdasági és társadalmi felzárkózási folyamat gyorsítását.

Az EU-tagsággal egyidejűleg, 2004 májusa óta immár részvényesként működünk együtt a Bankkal. 1990 óta több mint 10 milliárd euró összegű kedvezményes, hosszú lejáratú hitelnyújtásban részesült Magyarország, amelynek több mint négyötödéről az elmúlt közel tíz évben született megállapodás. Az állami és a privát szektorban megvalósuló beruházások elsősorban a környezetvédelemi és a közlekedési infrastruktúra, az ipar, az energetika, a telekommunikáció, az innováció, valamint az oktatás területére irányulnak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...