Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:A Pénzügyminisztérium közleménye: Válasz Mádi László megalapozatlan vádjaira

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2009. szeptember 24.


Mádi László fideszes képviselő cikke – mely csütörtökön jelent meg a Világgazdaságban – számos tévedést, félrevezető, valótlan állítást tartalmaz.

Nem lehet tudni, hogy mire alapozza Mádi László azt az állítását, miszerint Katona Tamást, a Pénzügyminisztérium államtitkárát a KSH felügyeletével is megbízták. Ez egyszerűen nem igaz.

A Központi Statisztikai Hivatal, az érvényben lévő statisztikai törvény szerint, nagyfokú függetlenséggel bíró szervezet, sem a Pénzügyminisztérium, sem pedig a tárca egyetlen vezetője nem felügyeli.

Mivel semmilyen függőségi viszony nincs a Pénzügyminisztérium és a KSH között, így aligha fordulhatott elő az a helyzet, amelyet Mádi László cikkében szintén megemlít, miszerint: „a Pénzügyminisztérium megtiltotta a KSH-nak, hogy teljesítse a Költségvetési Tanács vagyonadóval kapcsolatos információszolgáltatási kérését”.

A cikk tehát fontos tartalmi részleteiben valótlanságokat tartalmaz, és egész mondandója tévedés.

A parlament egy éve alkotott törvényt a takarékos költségvetési gazdálkodásról és a Költségvetési Tanács létrehozásáról. A törvény azért született, az új intézmény azért állt fel, hogy a közpénzügyek vitele még átláthatóbb legyen, megszűnjön minden manipuláció lehetősége.

Ezt a törvényjavaslatot a Pénzügyminisztérium készítette el. Elfogadása előtt egy éven keresztül egyeztette a parlamenti pártokkal, azért, hogy kétharmados többséggel lehessen megszavazni. Végül is Mádi László pártjának ellenállása következtében ez a törvény – mely az átláthatóságot, a manipuláció mentességet szolgálja – csak feles többséggel, a Fidesz ellenében született meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...