Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Eredménytelen magyar-orosz tárgyalások – újabb MALÉV közgyűlés február 26-án

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2010. február 10.


Mivel még nem jött létre a megállapodás a magyar és az orosz kormány között a Malév ügyében, ezért a társaság közgyűlése kedden eredménytelenül zárult.

Közel egy éve folynak a tárgyalások a magyar és az orosz kormány között arról, hogy milyen formában lehet biztosítani a feltételeket a légitársaság működésének fenntartásához. A Magyar Kormány 2009. októberében kinyilvánította: kész tulajdonosi és finanszírozói szerepet vállalni a társaság továbbműködtetésében.

A tárgyalások során a Magyar Kormány több javaslatot tett a légitársaság tőkehelyzetének rendezésére, illetve likviditásának biztosítására. A magyar fél kész főszerepet vállalni a társaság tőkehelyzetének rendezésében és finanszírozásának biztosításában.

A Malév Zrt. 99,95 százalékos tulajdonosa jelenleg egy magántársaság, az Airbridge. A Magyar Állam szerepvállalásának így feltétele a társasággal, illetve tulajdonosaival, köztük az orosz állami Vnyesekonombankkal történő megállapodás.

Az elmúlt hónapokban a tárgyalások során az álláspontok fokozatosan közeledtek. Megállapodást mindezidáig nem sikerült elérni, aminek fő oka, hogy az orosz fél javaslatai között változatlanul olyanok is szerepelnek, amelyek ellentétesek a magyar, illetve az európai uniós jog előírásaival. A Magyar Kormány legutóbbi javaslatára pedig hivatalos válasz sem érkezett.

A magyar fél folyamatosan törekedett a jogszabályi követelményeknek megfelelő megállapodás megkötésére.

Továbbra is bízik benne, a tárgyalópartner kész olyan megállapodást elfogadni, amely a Magyar Állam döntéshozói számra jogi aggályok nélkül aláírható.

Ugrás vissza Ugrás vissza...