Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Nemzetközi Valutaalap jóváhagyta a Magyarországnak nyújtott készenléti hitelkeret ötödik felülvizsgálatáról szóló jelentést

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2010. március 24.


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága a mai napon jóváhagyta a Magyarországnak nyújtott készenléti hitelkeret ötödik felülvizsgálatáról szóló jelentést. Ez által a hatodik részlet, 725,1 millió SDR lehívhatóvá vált.

A Nemzetközi Valutaalap 2008. november 6-án 10,5 milliárd SDR összegű készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Magyarország számára, amely 2010. október 6-ig áll rendelkezésre. Eddig négy részletben közel 7,6 milliárd SDR összeg (a hitelkeret mintegy háromnegyede) lehívására került sor, az utolsó folyósítás a harmadik felülvizsgálat után, 2009. szeptemberében történt.

A hitel feltételeinek teljesítését vizsgáló szakértői delegáció – amelyhez csatlakoztak az Európai Bizottság képviselői is – 2010. február 3-15. között tett látogatást Magyarországon. A feltételek teljesítéséről készült jelentés – amelynek melléklete a pénzügyminiszter és a jegybankelnök által 2010. március 4-én aláírt szándéklevél – alapján az IMF igazgatósága mai ülésén megállapította, hogy Magyarország a 2009. decemberi szándéklevélben vállalt feltételeket teljesítette.

A jelenlegi piaci finanszírozási feltételeknek köszönhetően – hasonlóan a 2009. decemberében esedékessé vált ötödik részlethez – a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank a hatodik részlet lehívását nem kezdeményezi. A fennmaradó összeget a feltételek teljesítése esetén a hitelkeret rendelkezésre állásának időtartama alatt le lehet hívni.

Az IMF igazgatósági döntését megalapozó szakértői jelentés és a magyar hatóságok IMF-nek megküldött szándéklevele az IMF honlapján történő megjelenéssel egyidejűleg a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank honlapján is publikálásra kerül.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...