Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ÁSZ: a kormány eleget tett törvényi kötelezettségének - A Pénzügyminisztérium közleménye

Létrehozva: 2010. március 26.
Módosítás: 2010. március 31.
Forrás: Pénzügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2010. március 26.


A kormány eleget tett annak a tájékoztatási kötelezettségének, amelyet az államháztartási törvény ír elő az országgyűlési választásokat megelőzően. Ezt visszaigazolja az Állami Számvevőszék véleménye, melyet a testület azután készített el, hogy a jelentést a Pénzügyminisztérium március 12én megküldte.

A Pénzügyminisztérium egyetért azokkal a megállapításokkal, amelyek részletezik az ez évi költségvetés kockázatait. Az Állami Számvevőszék is elsősorban a bevételi oldalon határoz meg jelentősebb kockázatokat. Ezt a tárca mindvégig hangsúlyozta, hogy ilyen mély világgazdasági válság idején jelentős bizonytalansággal lehet az adóbevételeket tervezni. Az Állami Számvevőszék is ugyanarra a következtetésre jut: a költségvetésbn meghatározott hiánycél tartásához jelentős tartalékok szükségesek, amelyek fedezetet nyújtanak a bevételi kockázatokra. Ilyen megfontolásból döntött úgy már korábban a kormány, hogy az Állami Számvevőszék javaslatával megegyezően a közel 100 milliárd forintos stabilitási tartalékot lényegében befagyasztja. Ezen túl rendelkezésre áll az 50 milliárd forintos kamatkockázati tartalék, ami szintén a költségvetési hiánycélok elérhetőségét segíti. Mindezek mellett is egyetért a Pénzügyminisztérium azon megállapítással, hogy a kitűzött hiánycél csakis fegyelmezett és feszes költségvetési gazdálkodással tartható, melynek a teljes év során meg kell mutatkoznia.

A Pénzügyminisztérium egyetért azzal, hogy a törvény sok tekintetben átfogóan határozza meg az államháztartás pénzügyi és vagyoni helyzetéről adandó jelentés főbb követelményeit. Ezért a tárca koordináló szerepet töltött be a minisztériumok között, hogy az egyedi tájékoztatók egységesek, kellően informatívak, és átfogóak legyenek.

A március 12-i leadott jelentéshez képest a Pénzügyminisztérium – elsősorban az Állami Számvevőszékkel folytatott előzetes konzultáció alapján – több kiegészítést tett. Így az önkormányzatok pénzügyi és vagyoni helyzetét bemutató rész is bekerült a jelentésbe, bemutatva adósságállományukat, kötvénykibocsátásaikat, abból fakadó kötelezettségeket.

Az önkormányzati alrendszer része az államháztartásnak, de az önkormányzatok nagyfokú függetlensége és önálló gazdálkodása következtében számos tekintetben kívül esik a kormányzati adatszolgáltatáson. Ez a magyarázata annak, hogy a kormányzat év közben, havonta nem rendelkezik adatokkal az önkormányzatok gazdálkodásáról, és ez megnehezítette e területen beszámoló készítését is.

Mindezek alapján az ÁSZ vélemény szerint is a kormány végrehajtotta törvényi kötelezettségét, a jogszabályi előírásaink megfelelően elkészült a jelentés, melyet a törvény által meghatározott határidőben ismerhettek meg a választók az április országgyűlési választások első fordulója előtt.

Ilyen beszámolóra második alkalommal került sor. Először 2006-ban készített a kormány jelentést az államháztartási törvény alapján, most pedig 2010-ben. 2002-ben ilyen jelentési kötelezettség nem terhelte az akkor távozó kormányt, mivel a parlament nem sokkal a választások előtt törölte ezt a költezettséget az államháztartási törvényből.

Ugrás vissza Ugrás vissza...