Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jelentős tartalékok a költségvetésben – PM-reagálás Szijjártó Péter állításaira

Létrehozva: 2010. április 14.
Módosítás: 2010. április 15.
Forrás: Pénzügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2010. április 14.


A költségvetés tartalékainak 91,7 százaléka megvan, továbbra is rendelkezésre áll. Mindez alapján aligha megalapozott az az állítás, hogy kiürült a kassza, és ennek következtében rendkívüli intézkedésekre lenne szükség – reagált a Pénzügyminisztérium Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője sajtótájékoztatójára.

Az idén a költségvetés a szokásosnál nagyobb, 205 milliárd forintnyi tartalékot biztosított a kockázatok kezelésére, a válság miatt nem várt helyzetek rendezésére.

A költségvetési folyamatok alapvetően a vártnak megfelelően alakulnak. Az első negyedéves hiány 40 milliárd forinttal kisebb lett, mint a prognózis. Az első három hónapban több adó és járulék folyt be az előrejelzettnél. Ennek megfelelően a 205 milliárd forintos tartalék jelentős része, 188 milliárd forint rendelkezésre áll. Csupán az általános tartalékból történt felhasználás, ennek nagysága az 57 milliárd forintos keretből 17 milliárd forint.

Az államháztartás hiánya május végén várhatóan az előirányzathoz képest közel annyi lesz, mint 2002-ben, amikor a távozó Fidesz kormány az országgyűlési választásokat követően az új kabinetnek átadta a kormányzást. A különbség annyi, hogy most ezt a pozíciót a kormány az elmúlt száz év legsúlyosabb világgazdasági válsága ellenére is biztosítani tudja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...