Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:PM: A költségvetés jó állapotban van, jelentős tartalékokkal rendelkezik

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2010. április 21.


Jelentősek a fel nem használt tartalékok a költségvetésben, és május végén az államháztartás közel olyan jó helyzetben lesz, mint 2002-ben, az akkori kormányváltás idején.

Nem igaz az a napokban többször hangoztatott ellenzéki állítás, miszerint: a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett 80 %-át mire a kormányváltás megtörténik, elfogy a mozgástér és a költségvetési tartalék, a hiány pedig elérheti a teljes évre tervezett 3,8 százalékot.

A költségvetés elfogadásakor a parlament összesen 205 milliárd forintos, a korábbi évekhez képest nagyobb tartalékállományról döntött.

E tartalékoknak több mint 91 százaléka rendelkezésre áll. Érintetlen az 50 milliárd forintos kamatkockázati, a 98 milliárdos stabilitási tartalék, felhasználás csupán az 57 milliárd forintos általános tartalékból történt, de annak nagyságrendje sem több mint 17 milliárd forint.

A költségvetés folyamatok a prognózisnak megfelelően, attól kedvezőbben alakulnak.

A pénzforgalmi hiány várhatóan május végén az egész évre várható 82 százaléka lesz. Vagyis annyi, mint 2002-ben, amikor az előirányzathoz képest a hiány 81 százalékot tett ki.

Jelentős különbség viszont, most erőteljes világgazdasági válság nehezíti a fegyelmezett, egyensúlytartó költségvetési gazdálkodást, amely már tavaly is jelentős mértékben, a GDP közel 4 százalékának megfelelő nagyságrendben szűkítette az adóbevételeket.

Egyébként a jelenlegi költségvetési folyamatok sajátosságából, szezonalitásából adódik, hogy az első negyedévben az időarányosnál lényegesen magasabb a hiány, amit az év második felében – különösen a IV. negyedévben – a lényegesen kedvezőbb egyenlegek egyensúlyoznak. A múlt esztendőben is az első negyedév végén az egyenleg elérte az éves hiány 61 százalékát. Ennek ellenére teljesültek a költségvetési, államháztartási célok. 

Ugrás vissza Ugrás vissza...