Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Malév viszontgarancia: a PM tudta nélkül jött létre 2007-ben a valószínűleg jogszabályokba ütköző szerződés

Létrehozva: 2010. május 27.
Módosítás: 2010. május 28.
Forrás: Pénzügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2010. május 27.


A Pénzügyminisztérium csak 2010. február 22-én szerzett tudomást arról, hogy a Nemzeti Légitársaság, a Malév évekkel korábban 2007. május 28-án, egy hónappal privatizációját követően viszontgarancia-szerződést kötött a társaságot hitelező orosz külkereskedelmi pénzintézettel, a Vnyesekonombankkal.

A 2007-ben létrejött privatizációs szerződés szerint, mind a Malévnak, mind az új tulajdonosoknak csak a Magyar Államot képviselő vagyonkezelő szervezet engedélyével lehetett volna 50 millió forintot meghaladó kötelezettséget vállalni a légitársaság esetében. Sem a Pénzügyminisztérium, sem pedig az ÁPV Zrt., illetve utódja az MNV Zrt. ilyen engedélyt nem adott.

Miután idén februárban a Pénzügyminisztérium tudomására jutott a viszontgarancia-megállapodás, a tárca – az MNV. Zrt-n keresztül – azonnal megtette a szükséges jogi lépéseket a jogsértő állapot megszüntetésére, és a felelősök kiderítésére. A Malévban történt állami tulajdonszerzésre létrejött megállapodásban kifejezetten rögzítettük, hogy a Magyar Állam a viszontgarancia szerződés alapján fennálló kötelezettséget nem ismeri el, és fenntartja jogát annak bíróság előtti megtámadására.

A vizsgálat során kiderült, hogy a megállapodást a Malév részéről egyetlen egy személy, az igazgatóság akkori elnöke, a magyar légitársaságban jelentős tulajdoni hányaddal rendelkező Borisz Abramovics írta alá.

Az előzetes jogi vélemények szerint a 2007-es viszontgarancia-megállapodás ellentétes a privatizációs szerződéssel, és egyéb jogszabályba is ütközik.
A jelenleg rendelkezésre álló dokumentumok alapján a garanciavállalási szerződésről sem a Malév igazgatósága, sem az ÁPV Zrt. igazgatósága nem hozott döntést, nem is kérték jóváhagyásukat annak aláírását megelőzően.

A 2007-ben kötött megállapodás közel egy évvel később, 2008. augusztusában jutott az igazgatóság tudomására egy más témájú előterjesztés részeként, melyet az igazgatóság ülés nélkül, faxos szavazás formájában fogadott el.

Az ÁPV Zrt. a privatizációs szerződés alapján a Malév igazgatóságába Dr. Sinkovits Pétert, a felügyelő bizottságba Sarkadi-Nagy Barnát delegálta képviselőként.

Az érintett igazgatósági döntésről a Pénzügyminisztérium nem kapott tájékoztatást.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...