Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az EU kedvezően értékelte a kormány konszolidációs lépéseit

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2010. március 24.


A Pénzügyminisztérium szerint az Európai Bizottság értékelése is visszaigazolja: Magyarország eredményes költségvetési konszolidációt hajtott végre 2009-ben, megfelelően kezelte a világgazdasági válság súlyos, negatív hatásait. Mindezek alapján a Bizottság is úgy látja, teljesíthető – szigorú kiadási kontroll esetén – az ez évi 3,8 százalékos GDP arányos hiánycél.

Eredményre vezetett a fiskális rendszer megerősítése, és a hosszú távú fenntarthatósághoz nagymértékben hozzájárultak a nyugdíjreform keretében tett intézkedések.

Mindezek alapján a Bizottság megvalósíthatónak tartja, hogy 2011-ben az államháztartás hiánya 2,8 százalékra csökkenjen. A Pénzügyminisztérium egyetért azzal az értékeléssel, miszerint a hiánypálya megvalósításához további szerkezeti átalakításra, s egyéb intézkedésekre van szükség. Ezeket valóban nem részletezi a konvergencia program, amely részben az eddig eltelt időszakkal foglalkozik, és a következő évekre is meghatározza a fő irányokat. A részletek kitöltése azonban már a következő kormány feladata, ezt a jelenlegi kabinet nem kívánta átvállalni, és nem is lett volna indokolt, hogy átvállalja.

Azzal sem vitatkozik a tárca, hogy a továbbiakban is jelentős kockázatok vannak. Az idei kockázatok kezelésére a költségvetésben megfelelő tartalékok állnak rendelkezésre, s az eddigi folyamatok alapján ezek a kockázatok kezelhetők. Ugyanakkor tény, hogy a következő években is alapvető a nagyon fegyelmezett költségvetési gazdálkodás fenntartása, a megerősített fiskális keretrendszer érvényesítése, a megkezdett strukturális reformok továbbvitele.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...