Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyilvánosak az IMF hitelkeret feltételei

Cikk:


Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2008. november 11.


Minden részletében nyilvánosak azok a feltételek, amelyekkel a Nemzetközi Valutaalap Magyarországnak hitelkeretet biztosít.

Az IMF-hitel feltételeit az a szándéklevél tartalmazza, amely a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és az IMF honlapján is megtekinthető.

Abban a kérdésben, hogy miként alakul a kölcsön kamata, szintén eligazítást nyújt az IMF hivatalos honlapja. Az árazás valamennyi ország számára azonos, a hitelkeretet az IMF ugyanazon általános feltételekkel nyújtja Magyarország számára, amelyekkel bármely országnak adna ilyen kölcsönt.

A hitelkeret megnyitásához nincsen szükség szerződéskötésre. Az ezt célzó eljárás azzal indul, hogy a kérelmező ország pénzügyminisztere és jegybankjának elnöke szándéklevelet küld az IMF igazgatótanácsának. Ebben azt vázolják, milyen gazdaságpolitikai célok megvalósításáért folyamodik hitelhez az ország.

Az IMF igazgatótanácsa a levélben foglaltak elfogadása esetén a kért hitelt külön szerződéskötés nélkül biztosítja a kérelmezőnek az előre meghatározott, valamennyi országra érvényes kamattal.

Nehezen érthető ezért, hogy milyen további feltételek nyilvánosságra hozatalát követeli a Fidesz.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...