Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az államháztartás 2010. januárjában

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2010. február 11.


Január

Többlettel zárt az év első hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélküli pénzforgalmi mérlege.

A januári szufficit – helyi önkormányzatok nélkül – 31,3 milliárd forint volt.

Egy évvel korábban januárban ugyancsak meghaladták a pénzforgalmi bevételek a kiadásokat, a többlet 37,9 milliárd forint volt.

Az államháztartás központi alrendszerében a januári többlet úgy alakult ki, hogy mind a központi költségvetés, mind pedig az elkülönített állami pénzalapok mérlege szufficittel zárt, miközben a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak mérlege lett deficites.

A központi költségvetés 38,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 15,6 milliárd forintos szufficitet értek el az év első hónapjában. A tb deficit 23,1 milliárd forint lett.

Januárban is érvényesült az előző hónapokban kialakult irányzat, a kiadási oldalon a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás következtében sikerült tartani a kereteket, miközben a bevételek az igen konzervatív várakozásokhoz képest némileg kedvezőbben alakultak.
 

Első negyedév

A Pénzügyminisztérium nem változtatta egy hónappal ezelőtt közzé tett negyedéves prognózisát. A januári 30 milliárd forintot meghaladó szufficit ellenére a tárca továbbra is úgy látja, hogy az első negyedév végén az államháztartás központi alrendszerének hiánya 651,3 milliárd forint lesz. Ez a GDP 2,5 százalékát jelenti.
 

Az idei esztendő

Az éves prognózis fő elemei, a hiánycélok nem változtak. Az adóbevételek struktúrája – az előirányzathoz képest – módosult, figyelembe véve az adóbázisban az ez évi költségvetés tervezése óta bekövetkezett változásokat, valamint az Alkotmánybíróság vagyonadóval kapcsolatos döntését.

Ennek megfelelően kisebb társasági és személyi jövedelemadó bevétellel, és valamivel konzervatívabb áfa befolyással számol a Pénzügyminisztérium. Ugyanakkor az új kamatpálya alapján alacsonyabbak a kamatkiadások is. A kieső 50 milliárd forintos vagyonadó bevételt a stabilitási tartalék változása ellensúlyozza. Jelentősen változtak a költségvetési szervek kiadásai és bevételei, de emögött alapvetően halmozódás van.

PM államháztartási prognózisok                                                                                            

                                                   a GDP százalékában

 
Hiánycélok
Pénzforg. hiány önkorm. nélk.
3,3
Pénzforg. hiány önkorm.-kal
4,0
Eredményszemléletű hiány önkormányzatokkal
3,8
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...