Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A jövő évi költségvetés megalapozott, jelentős tartalékok álnak rendelkezésre - a PM reagálása Varga Mihály állításaira

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2009. október 13.


A jövő évi költségvetés megalapozott, közel 200 milliárd forint értékű tartalék áll rendelkezésre a kockázatok csökkentésére – reagált a Pénzügyminisztérium Varga Mihálynak, a Fidesz alelnökének keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Varga Mihállyal szemben mind az Állami Számvevőszék, mind a Költségvetési Tanács alapvetően megalapozottnak tartja a jövő évi költségvetést. Az Állami Számvevőszék úgy véli, a kiadási oldalon nincsenek jelentős kockázatok, elsősorban a bevételeknél lát bizonytalanságot a világgazdasági kilátások nehezen felmérhető jellege miatt. A Költségvetési Tanács elvégezte számításait a 2010. évi költségvetési tervezettel kapcsolatban és az egyenleg tekintetében csak 10 milliárd forint az eltérés a kormány tervezett és a Tanács kalkulációja között.

Sorra jelennek meg hazai és külföldi elemzői értékelések, ezek alapján a kormány költségvetési és makrogazdasági prognózisa kimondottan konzervatívnak mondható. Az elemzők jelentős része jövőre már kisebb visszaeséssel számol, mint a kormány, sőt újabban egyre több olyan prognózis lát napvilágot, amely a GDP növekedését várja 2010-ben. Amennyiben ezek a prognózisok válnak valóra, úgy a költségvetés lényegesen jobb helyzetben lehet, mint amivel a kormány jelenleg számol.

Varga Mihály szerint a Magyar Nemzeti Bank jövő évi költségvetést terhelő vesztesége elérheti a 300 milliárd forintot, amely további kockázatot jelent a 2010-es költségvetésben. Ezzel szemben a veszteség elszámolásnak az a szabálya, hogy a Magyar Nemzeti Bank jövő évi veszteségét, amennyiben keletkezik ilyen, legkorábban a 2011-es költségvetés tervezésénél kell figyelembe venni, s a 2010-es költségvetést legfeljebb idei veszteségek terhelhetnék, de azok is csak akkor, ha korábbi évek nyeresége nem fedezné, ilyen számottevő veszteség felmerülésére pedig nem számíthatunk. Több százmilliárdos veszteség az MNB gazdálkodásában ráadásul a jövő évben is valószínűtlen, így Varga Mihály által jelzett nagyságú veszteség még az azt követő, 2011-es év költségvetésében sem jelentkezhet. Ugyanígy hasonlóan megalapozatlanok egyéb más Varga Mihály által felvetett tételek. Az állami vállalatok finanszírozási terheivel a jövő évi költségvetés szintén teljes egészében számol, így Varga Mihály az adósságadatok megemlítésekor a büdzsé tekintetében helytelen következtetéseket sugall, illetve von le.

A Pénzügyminisztérium egyébiránt mindig is a korrekt szakmai párbeszéd és egyeztetés híve volt, tehát ahogy eddig is, a jövőben is áll a Fidesz szakértőinek rendelkezésére, hogy segítsen sikeresebben eligazodni a költségvetési szakmai kérdésekben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...