Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődtek a poznani klímatárgyalások

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. december 1.

Megkezdődtek a klímatárgyalások a lengyelországi Poznanban, a két hétig tartó találkozó célja, hogy 2009 végére egy globális és átfogó klímavédelmi megállapodás szülessen. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményében részes országok a tervek szerint jövőre Koppenhágában állapodnak meg arról, hogy a klímavédelmi törekvések milyen irányt vesznek majd. A konferenciára 150-170 országból 6-8 ezer résztvevőt várnak.

A találkozó első hetében szakértői párbeszéd zajlik, a környezetvédelmi miniszterek a jövő héten tárgyalnak az egyes országok klímavédelmi terveiről. A konferencián többek között szó lesz az egyes országok középtávon vállalható kibocsátás-csökkentéséről, illetve a megújuló energiaforrások részarányának emeléséről. A klímavédelmi törekvések legfőbb célja a globális felmelegedés ütemének középtávú csökkentése, és hosszú távon a melegedés megállítása. Köztudott, hogy amennyiben a föld átlaghőmérséklete 2 Celsius fokot emelkedik a globális klímarendszerben visszafordíthatatlan és kezelhetetlen folyamatok indulnak el.

A konferencián arról is meg kell állapodniuk a résztvevőknek, hogy a kibocsátások csökkentésében milyen vállalásokat kell tenniük a fejlett országoknak - köztük hazánknak - és mit kell tenniük a fejlődő államoknak. A klímavédelemben a fejlődő országoknak is kell venniük a részüket, ha másként nem gazdasági növekedési terveikben alacsony kibocsátással kell számolniuk. Az unió álláspontja szerint 2050-re az üvegházhatású gáz kibocsátásokat globálisan legalább 50 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es szinthez képest, vagyis a kibocsátásoknak legfeljebb 2020-ban tetőzniük, majd csökkenniük kell. Ez azt jelenti, hogy 2050-re az éves fejenkénti üvegházhatású gáz kibocsátásnak legfeljebb 2 tonnára kell csökkennie.

Magyarország tárgyalási pozíciójának fontos eleme, hogy mekkora részt vállaljon az Európai Unió 2020-ig vállalt 20 százalékos kibocsátás-csökkentéséből. A globális felmelegedés elleni harc nem tűr halasztást, az elmúlt években tapasztalt környezeti és időjárási anomáliák ráébresztették az emberiség arra, hogy jelenlegi életvitele nem fenntartható. Komoly lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy például a közlekedési és szállítási iparág - amelynek kibocsátása a leggyorsabb ütemben növekszik - környezetbarátabbá váljon.

Ugrás vissza Ugrás vissza...