Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Afganisztáni újjáépítés civil együttműködéssel

Létrehozva: 2007. április 12.
Módosítás: 2007. április 12.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2007. április 12.

Párhuzamosan több magyar fejlesztési projekt megvalósítása veszi kezdetét az afganisztáni Baghlan tartományban, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet között 2007. április 12-én létrejött támogatási szerződésnek köszönhetően. A 180 millió forintról szóló megállapodás értelmében, amelyet Horváthné dr. Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára, és Lehel László, a pályázaton nyertes Segélyszervezet igazgatója írt alá, a MÖSZ fejlesztési és koordinációs irodát nyit Pol-e Khumriban, a magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) mellett. Az iroda fő feladata az újjáépítést segítő programok szervezése és megvalósítása, a fejlesztési projektek kedvezményezettjeivel való folyamatos kapcsolattartás. Az iroda koordinálásában megvalósuló munkahelyteremtő programok családok százainak megélhetését biztosító kisüzemek létrehozásával, mezőgazdasági fejlesztési programok és szakemberképzés beindításával járulnak majd hozzá a tartományban tapasztalható szegénység enyhítéséhez. A tevékenység másik fontos területe az oktatás fejlesztése, amelynek keretében az újonnan felépülő iskolákban rövidesen több ezer diák - köztük a lányok is, aminek Afganisztánban a tálib rendszer öröksége miatt különösen nagy jelentősége van - tanulhat korszerű körülmények között. Ehhez kapcsolódik a Baghlani Tanárképző Központ infrastrukturális fejlesztése, hiszen ez biztosítja majd, hogy a diákok mind felkészültebb tanároktól tanulhassanak.

Az újjáépítést segítő programok már rövid távon is segíteni fogják a gazdasági-társadalmi viszonyok konszolidálódását Baghlan tartományban és céljuk olyan folyamatok beindítása, amelyek hosszú távon is biztosítják a tartomány, és közvetve az egész ország, gazdasági és szociális fejlődésének és stabilitásának külső segítség nélküli fenntartását. A Külügyminisztérium - más tárcákkal együtt - a PRT fejlesztési tevékenysége keretében további, a civil partnerekkel és más projekt végrehajtókkal közösen megvalósítandó programokat tervez. A Külügyminisztérium még áprilisban egy egészségügyi témájú pályázatot ír ki, és számít arra, hogy a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány és más, nemzetközi tapasztalatokkal bíró és válsághelyzetekben helytálló civil szervezetek bekapcsolódnak a magyar civil programokba Baghlan Tartományban.

A magyar PRT fejlesztési programjainak megvalósításába bekapcsolódnak más országok is, elsőként Görögország ajánlott fel anyagi hozzájárulást a mezőgazdasági, oktatási, vízgazdálkodási és egészségügyi programokhoz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...