Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közlemény a Felügyeleti Integrált Pénzügyi Konferenciáról

Cikk:


Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete
Visegrád, 2008. november 27-28.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2008. november 27-28-i Integrált Pénzügyi Konferenciáján mintegy 130 szakember vett részt. A megjelent résztevők intézményei által közvetített pénzügyi eszközök (2007. végi adatok szerint) bő 40 ezer milliárd forintra, az éves hazai GDP 154 százalékára rúgtak. „Az egységes európai pénzügyi piac - lehetőségek és következmények" címmel megrendezett találkozón szó esett az európaiság hatásáról a pénzügyi-, a monetáris- és a versenypolitikára, a válságokról és kezelésükről az Európai Unióban (EU), a termékek és szolgáltatások, innovációk áramlásának hatásairól Magyarországon, illetve az EU szabályozási válaszairól a jelenlegi helyzetben.

A hazai pénzügyi rendszer kiegyensúlyozott, a válság bizalmi jellegű - hangsúlyozta Keller László, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára. A kormány a betétbiztosítási limit emelése, a tőkepiaci törvény módosításai, a pénzügyi közvetítő rendszerre vonatkozó stabilitási törvény mellett decemberben kezdeményezi a hazai pénzügyi felügyelet jogosítványainak megerősítését. Kovács Álmos, a PM szakállamtitkára elmondta: a minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) együtt lobbizik, egyelőre sikertelenül, hogy az Európai Központi Bank (EKB) az eurózónán kívüli államok, így Magyarország államkötvényeit is elfogadja fedezetként.

A válság nyomán az európai szintű pénzügyi integráció gyengült. Ezért is fontos, hogy a PSZÁF a közelmúltban írásbeli megerősítéseket kért a hazai leánybankokkal rendelkező nemzetközi hitelintézetektől arról: továbbra is támogatják magyarországi társaságuk aktivitását - fejtette ki Király Júlia, az MNB alelnöke. A válságok elleni fellépés hatékony eszköze lehet, ha a jövőben egy egységes európai pénzügyi elszámolóház jönne létre - jelezte Terták Elemér, az Európai Bizottság Belső Piaci főigazgatóságának igazgatója. Az EU-n belül a továbbiakban jóval keményebb lépéseket kell tenni a válságkezelésre és megelőzésre. A jelenlegi felügyeleti kollégiumi rendszer csak közbülső megoldás lehet ezen az úton - vélte Becsey Zsolt, az Európai Parlament képviselője.

A további válságok megelőzése érdekében egységes európai pénzügyi felügyeletet lenne szükséges létrehozni. A fogyasztóvédelmi és piaci felügyelést ugyanakkor célszerű volna továbbra is nemzeti hatáskörben tartani - nyomatékosította Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke. Az új európai hatóság felállításának előkészületeiként létre kellene hozni a nemzeti érdekektől független Európai Pénzügyi Felügyeleti Intézetet, amely megoldásokat keresne a pénzügyi csoportok hatékony felügyelésére, egységesítené az EU belső pénzügyi piacait és csökkentené a pénzügyi intézmények felügyelési költségeit - fogalmazta meg Varga Csaba, a PSZÁF főigazgatója.
Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a bankok egyoldalú szerződésmódosítására, az elő- és végtörlesztésre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát, illetve a teljes hiteldíj-mutató (THM) devizakockázatokkal való bővítését sürgette, amelyekre a GVH javaslatokat tesz.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...