Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tájékoztató a PSZÁF középtávú stratégiájának kidolgozásáról

Cikk:

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete
Budapest, 2009. május 27.

Megkezdte 2010-tól kezdődő időszakra szóló középtávú stratégiájának kidolgozását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A Felügyeleti Tanács 2009. április 9-i döntésének megfelelően a munkálatok célja az önálló, független, erős és hatékony PSZÁF további tevékenységének előkészítése. A projekt munkáját elismert szakértőkből álló független tanácsadó testület segíti.

A stratégiai projekt hatóköre kiterjed a jelenlegi stratégia értékelésére, a következő időszak külső környezetének feltérképezésére, a külső környezetből várható igények, követelmények meghatározására, a belső igények megismerésére, a stratégiai célok meghatározására, a stratégiai célok és a rendelkezésre álló erőforrások összevetésére, a stratégia részcéljainak (a fő cselekvési irányoknak) a kialakítására, illetve a stratégia megvalósítását célzó akciók meghatározására.

A munkálatok kapcsán létrehozott felügyeleti projektszervezete külső szakértőkkel, azaz a Projekt Döntőbizottság tanácsadó testületével egészült ki. Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának felkérésére a külső tanácsadó testületben való részvételt elfogadta Dr. Várhegyi Éva, az MTA doktora (Pénzügykutató Zrt., tudományos főmunkatárs), Dr. Inotai András, az MTA doktora (MTA Világgazdasági Kutatóintézet, igazgató), Dr. Szalkai István, a közgazdaságtudományok doktora (független szakmai tanácsadó), Dr. Száz János kandidátus (Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., elnök), Dr. Terták Elemér, a közgazdaságtudományok doktora (Európai Bizottság, belső piaci főigazgatóság vezető) és Dr. Zombori Gyula kandidátus. A testület tanácsadó résztvevői igényük esetén további tagokat választhatnak. A külsős tanácsadó testület 2009. május 9-én tartotta első, megalakuló ülését, a következő alkalomra június második felében kerül sor.

A stratégia kialakítása során a projektszervezet alapként kezeli a kormány „Válságkezelés és bizalomerősítés” című cselekvési tervét, amelynek IV.1.1. pontja a PSZÁF előretekintő felügyeleti jogkörének megteremtését, a makroprudenciális szempontokat is figyelembe vevő felügyeleti eszközök biztosítását, a valódi szabályozó hatósággá formálást, illetve az utólagos szankcionáló egyedi intézkedéseken túl – a pénzügyi rendszer kockázatainak mérséklése érdekében – felügyeleti magatartási szabályok előírhatóságát tűzi ki célul.

Ugrás vissza Ugrás vissza...