Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A PSZÁF fellép a pénzügyi piacok biztonságos felügyeléséért

Cikk:


Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete
Budapest, 2009. június 10.


Amennyiben a Parlament elfogadja a felügyeleti díjak elvonhatóságát célzó törvényjavaslatot, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke a köztársasági elnökhöz, szükség esetén pedig az Alkotmánybírósághoz fordul a döntés megsemmisítéséért.

Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely egyebek mellett eltörölné a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló törvény azon passzusát, amely kimondja: a Felügyelet bevételeit kizárólag működésének fedezésére használhatja fel, más célra nem vonhatók el. Sajnálatos módon a PSZÁF-ot – a törvény előírásával ellentétben – a jogszabály hivatalos államigazgatási egyeztetésébe nem vonták be. A PSZÁF a törvényjavaslattal kapcsolatos aggályait az elmúlt napokban eljuttatta a pénzügyminiszterhez, illetve az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnökéhez.

A felügyeleti díjbevételek elvonhatatlansága a felügyeleti függetlenség egyik alappillére. Ezt követeli meg a kormány „Válságkezelés és bizalomerősítés” című cselekvési terve is, amely a pénzügyi felügyeleti jogkörök erősítését tűzi ki célul.

A PSZÁF gazdaságilag is független, átlátható és számon kérhető működése nem öncélú: az a pénzügyi piacok kockázatmentes működésének, a felügyelt intézmények és valamennyi ügyfél pénzügyi biztonságának garanciáját jelenti. Az elvonás lehetősége jelentősen meggyengítené a pénzügyi felügyelés rendszerét, társadalmi és fogyasztói problémákat is felvet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...