Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Európa értékpapír-piaci felügyeletei Budapesten

Cikk:

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete
Kommunikációs főosztály
2011. április 12. Budapest


A magyar EU elnökség keretei között a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete volt a házigazdája az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) felügyeleti
tanácsa keddi ülésének a magyar fővárosban.

Az ESMA felügyeleti tanácsában a 27 EU tagállam értékpapír-felügyeletért felelős vezetői foglalnak helyet. Az ülésen a felügyeleti tanács előtt beszámoltak az ESMA állandó bizottságai és egyéb munkacsoportjai, a tanács határozott a jóváhagyásra beterjesztett ügyekben, s megválasztotta a 30 fős értékpapír-piaci érdekképviseleti csoport tagjait. Utóbbi célja az ESMA feladataival érintett területeken az érdekeltekkel folytatandó konzultáció elősegítése.

A tevékenységét 2011 januárjától megkezdő ESMA az új európai felügyeleti struktúra egyik alappillérét jelentő intézménynek számít, együtt a banki-, valamint a biztosítási és foglalkoztatói nyugdíjpénztári európai felügyeleti hatóságokkal (EBA, EIOPA) és az Európai Rendszerkockázati Tanáccsal (ESRB). Alapfeladata a befektetési és egyéb kockázatok ésszerű, hatékony szabályozásának és felügyeletének biztosítása az európai uniós belső piac működőképességének fokozása érdekében, s ez év nyarától a hitelminősítő ügynökségek közvetlen európai felügyelete.

A tőkepiacok vonatkozásában az ESMA hatókörébe tartozik a pénzügyi piacok integritásának, átláthatóságának, eredményességének és szabályos működésének elősegítése. E hatóság felel a szabályozási különbségek megelőzéséért és az egyenlő versenyfeltételek előmozdításáért, a befektető védelem, illetve a fogyasztóvédelem erősítéséért, valamint az EU-n belüli tőkepiaci rendszer stabilitását veszélyeztető kockázatok időben történő felismeréséért és jelzéséért.

Ugrás vissza Ugrás vissza...