Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság elnöke Budapesten

Cikk:

A nemzeti pénzügyi felügyeleti hatóságok részvételével működő Európai Értékpapír-piaci Hatóság (European Securities and Markets Authority - ESMA) elnöke, Steven Maijoor a PSZÁF elnökének, Szász Károlynak a meghívására 2013. április 16-17-én Magyarországra látogatott.

A látogatás során Steven Maijoor megbeszéléseket folytatott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetőivel és szakértőivel. Emellett tárgyalt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőivel, valamint a magyar tőkepiac meghatározó szereplőinek magas szintű képviselőivel.

Április 17-én Maijoor úr nyilvános előadást tartott a PSZÁF székházában. Az előadásban beszámolt az ESMA szerepéről a Pénzügyi Felügyeletek Európai Rendszerén belül, illetve a rendszer működésének jelenleg folyó értékeléséről. Előadása során tájékoztatást adott az ESMA céljairól, szerepéről és szabályozó eszközeiről. Kiemelte az ESMA tevékenységét az egységes európai szabálykönyv kialakítása, a felügyeletek közötti erőteljesebb konvergencia előmozdítása, a piaci esélyegyenlőség megteremtése és a fogyasztók védelmének biztosítása tekintetében.

Az ESMA közvetlen felügyeleti jogkörrel rendelkezik az Európai Unióban tevékenykedő hitelminősítők és kereskedési adattárak felett. A hitelminősítőknél helyszíni vizsgálatokat is folytatott, amelyek során számos hiányosságot is feltárt, amelyeket a hitelminősítőknek előre meghatározott terv szerint kell orvosolniuk. Az ESMA a közelmúltban hozta nyilvánosságra második jelentését a hitelminősítőkkel kapcsolatos felügyelési tevékenységéről.

Az ESMA kiemelten fontosnak tartja a fogyasztóvédelmet. Az ennek keretében kiadott, kifejezetten a fogyasztóknak és befektetőknek szóló figyelmeztető felhívásai magyar nyelven is elérhetőek az ESMA honlapján (www.esma.europa.eu).

2013. során az ESMA jelentős kihívásokkal néz szembe, hiszen több, a közeljövőben elfogadandó EU jogszabály is új feladatokat határoz meg a Hatóság számára. Emellett kiemelkedő feladatot jelent az EMIR Rendelet végrehajtása és alkalmazása, a pénzügyi stabilitással kapcsolatos munka és a piaci helyzet folyamatos nyomon követése.

A PSZÁF, az ESMA felügyeleti tanácsának tagjaként aktív munkát végez a szervezetben és nagy energiával folytatja az ESMA-ban kidolgozott tőkepiaci technikai és szabályozói sztenderdek magyarországi alkalmazását és végrehajtását, valamint az ESMA Útmutatóinak és Ajánlásainak átültetését. A fogyasztóvédelmi területen eddig szerzett tapasztalatait a PSZÁF megosztja az ESMA-val a közös, európai szintű megoldások kialakítása érdekében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...