Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:A devizakereskedési oktatók figyelmeztessenek a kockázatokra is

Cikk:

A PSZÁF elvárja, hogy a tőkepiaci online kereskedési platformok működését bemutató oktatócégek ne csak a magas tőkeáttételes ügyletek előnyeit, hanem azok kockázatait is ismertessék meg az érintett fogyasztókkal.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fogyasztói jelzések és saját észlelései – egyes esetekben az eseményen való nem hivatalos részvétele – alapján értesült arról, hogy az utóbbi időben országszerte megszaporodtak az online deviza- vagy egyéb tőkepiaci eszközökre vonatkozó kereskedés témakörében tartott ingyenes vagy költségtérítéses előadások, szemináriumok. Bár a kurzusokat ismert társaságok, oktatócégek, esetenként médiacsoportok tagvállalatai tartják, sajnálatos módon ezek egy részén a résztvevő fogyasztókat nem tájékoztatják a magas tőkeáttételes ügyletek kockázatairól, az előadók jellemzően egyoldalúan a devizakereskedés révén elérhető előnyöket emelik ki.

A PSZÁF fontosnak tartja, hogy a szervező cégek az oktatás során megismertessék a hallgatókkal a magas tőkeáttételes ügyeletekről készített felügyeleti összefoglaló tartalmát is (Tájékoztató a magas tőkeáttételes ügyletekről), annak érdekében, hogy a hallgatók teljes körűen képet kaphassanak e konstrukciók jellemzőiről. A PSZÁF 2011 őszén végzett felmérést a szabályozott piacon kívül – egyre nagyobb mértékben online kereskedési platformokon – kötött magas tőkeáttételes ügyletekről, így az FX (deviza) és a CFD (különbözetre vonatkozó pénzügyi megállapodás) konstrukciókról.

A felmérés megállapításai szerint a hazai lakossági ügyfelek túlnyomó része (77 %-a) veszteséget realizált az FX forward és CFD ügyleteken. Magasabb tőkeáttétel esetén a pozíciók vesztesége is magasabb volt a vizsgált körben. A hazai hitelintézetek döntő többsége lakossági ügyfelek számára nem, vagy korlátozottan engedélyezi csak a magas tőkeáttételes ügyletek kötését. A náluk elérhető tőkeáttétel maximuma így lényegesen alacsonyabb, mint – a jellemzően befektetési vállalkozások által működtetett – online kereskedési platformokon elérhető tőkeáttétel.

Javasolt, hogy a befektetők ezen ügyleteknél kizárólag felügyeleti engedéllyel rendelkező szolgáltatókat vegyenek igénybe. Ahol látványos hasznot ígérnek, ott ugyanilyen veszteség is realizálható, ezért körültekintően kell eljárni az ilyen ügyletkötéseket megelőzően. A pozíció fenntartása érdekében a szolgáltató pótlólagos tőkeigényt is támaszthat az ügyfél felé, így az eredetileg befektetett összeget meghaladó veszteség is realizálható. Magas tőkeáttételes ügyletek kötése csak megfelelő ismeret, tapasztalat birtokában célszerű, az ügyleteket generáló szoftverek („robotok”) igénybe vétele nélkül, s úgy, hogy a befektetők nem adják meg a tranzakciókhoz hitelkártya-adataikat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...