Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szakmai vitára került az új Ptk. tervezete

Létrehozva: 2008. április 10.
Módosítás: 2008. április 10.
Forrás: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Sajtó- és Kommunikációs Osztály
Budapest, 2008. április 10.

Az új Polgári Törvénykönyv előkészítése több mint tíz éve tartó, valamennyi kormány támogatását élvező kodifikációs feladat. Az új kódex előkészítése utolsó szakaszába érkezett, elkészült és széleskörű szakmai vitára került az új Polgári Törvénykönyv tervezete.

A tervezet jelentős mértékben épül arra a szakértői javaslatra, amelyet Vékás Lajos professzor által vezetett kodifikációs bizottságok készítettek elő. Ennek megfelelően az új Polgári Törvénykönyv tervezetét, a hagyomány és az újítás ésszerű egyensúlyával, a közérthetőség, a polgári jogügyletek egyértelműbbé tétele és az évtizedek alatt felgyülemlett gyakorlati tapasztalatok, valamint az új kihívásokhoz való alkalmazkodás alapgondolata hatja át. A tervezetbe már beépültek a szakmai érdekképviseletek, kamarák, bíróságok, ügyészségek, minisztériumok észrevételei is.

A szakmai viták végéhez közeledve nélkülözhetetlen, hogy az Országgyűlés valamennyi pártja számára mód nyíljon a Kormány végleges álláspontja kialakítását megelőzően megismerkedni az elkészült tervezettel és megfogalmazni azzal kapcsolatos véleményét.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szándéka szerint az új Polgári Törvénykönyv tervezetét május elején nyújtja be a Kormánynak.

Az állampolgárok együttélésének olyan jelentős területeit szabályozó kódex esetében, mint amilyen a Polgári Törvénykönyv, a javasolt szabályozások és az azzal kapcsolatos, a törvényhozást alkotó szereplők által megfogalmazott észrevételek őszinte és alapos áttekintése nélkülözhetetlen előfeltétele annak, hogy valóban időtálló, a megváltozott életviszonyokhoz érdemben alkalmazkodó, a modern világ kihívásaira valódi választ adni képes törvénytervezet kerülhessen benyújtásra az Országgyűlés elé.

Ugrás vissza Ugrás vissza...