Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ingyenes REACH regisztráció még december 1-jéig

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. november 25.

A REACH (Registration, Evaluation Authorisation and Restriction of Chemicals), azaz az Európai Unió vegyipari rendeletének hatálya alá tarozó vegyi anyagokat gyártó és importáló cégek 2008. december 1-jéig még ingyenesen előregisztrálhatnak az Európai Vegyianyag-ügynökségnél.

2009. január 1-jétől az EU-n belül nem gyárható, illetve importálható vegyianyag REACH-regisztráció nélkül. Minden olyan vállalkozásnak, amely évente 1 tonnánál több, a rendelet hatálya alá tartozó vegyi anyagot gyárt vagy importál, annak regisztráltatnia kell a cégét és a vegyianyagot is. A REACH minden önmagában, készítményekben vagy árucikkekben jelen lévő anyag gyártására, forgalomba hozatalára és felhasználására vonatkozik.

A december 1-jéig még díjmentesen elvégezhető élőregisztráció előnye, hogy ez érintett cégek csupán néhány adat megadásával regisztrálhatják az általuk kezelt anyagokat. Az előregisztráció lehetőséget ad a teljes regisztráció későbbi benyújtására és más regisztráltak adataihoz való hozzáférésre, így a vállalkozásoknak később sem kell bizonyos vizsgálatot elvégez(tet)niük, és ezzel időt és pénzt takaríthatnak meg cégük számára.

Az egész EU-ban szigorúan érvényes: azok a vállalkozások, amelyek elmulasztják a december 1-jei határidőt, azok 2009. január 1-jétől se nem gyárthatnak, se nem importálhatnak vegyianyagokat. A későbbi regisztrációra már csak térítés ellenében lesz lehetőségük, ahhoz minden vizsgálati anyagot önállóan kell beszerezniük, amely további anyagi-adminisztrációs teherrel jár.

A regisztrációt az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA, http://ec.europa.eu/echa) elektronikus úton fogadja. A regisztrációhoz szükséges adatlap és információk megtalálhatók és letölthetők az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat honlapjáról (www.antsz.hu). A REACH rendelet szerinti kötelezettségekről az ÁNTSZ Országos Kémiai Biztonsági Intézetben működő REACH - Nemzeti Tájékoztatási Szolgálatnál részletes tájékoztatás kérhető (www.okbi.hu/reach/index.html).

A vegyianyagok regisztrációjának kötelezettségében a hozzávetőleg 3000 érintett magyarországi cégből eddig mindössze 267 élt az előregisztráció lehetőségével.

Ugrás vissza Ugrás vissza...