Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Régiós közmunkapályázatok indulnak

Létrehozva: 2008. augusztus 28.
Módosítás: 2008. augusztus 28.
Forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Sajtótitkárság
2008. augusztus 28.

A Dél-dunántúli és a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ a szakminisztériummal közös közmunkapályázat meghirdetését kezdeményezte. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint a régiók egyesített forrásaiból összesen 840 millió forint támogatásra lehet pályázni. A felhívásokat ma hagyta jóvá Szűcs Erika miniszter.

A hátrányos helyzetű, tartós munkanélküliek foglalkoztatását, megélhetését, életkörülményeik javítását szolgáló közmunkaprogramokra önkormányzati kistérségi társulások jelentkezhetnek. A keretösszegből mintegy 2500 ember juthat átmenti munkaalkalomhoz három hónapon át.

A foglalkoztatottak legalább 50 százalékának rendszeres szociális segélyezettnek kell lennie. Számukra állami forrásokból megvalósuló közfoglalkoztatást, munkát ajánlanak tehát a segély helyett. A kiválasztási és a foglalkoztatási tapasztalatok segíthetik az „Út a munkához" program végső formájának kialakítását, bevezetését.  

A pályázati felhívás a pályázók részére olyan feltételrendszert alakított ki, hogy a nyertesek, elsősorban a foglalkoztatási szempontból igen hátrányos térségekben élők közül kerüljenek ki. A keretösszegből 240 millió forint a Nyugat-dunántúli, 600 millió forint a Dél-dunántúli régió pályázóinak jut, figyelembe véve az egyes kistérségek fejlettségi mutatóit, a szociális segélyezettek arányát. A közmunkások keresete el kell, hogy érje a minimálbért. Ha azonban képzettséget, szakmát kívánó munkakörben dolgoznak, arányosan magasabbak a bértételek.

A pályázók által alkalmazott közmunkások az önkormányzati feladatkörbe tartozó tevékenységeket végezhetik. Bekapcsolódhatnak a többi között az önkormányzati bérlakások építésébe, hasznosíthatják az önkormányzatok mezőgazdasági célú földterületeit, állami, önkormányzati közintézmények felújításában, karbantartásában segédkezhetnek. Választhatják a település rendbetételét, parkosítását is.

A tárca a pályázat kiírásával egyidejűleg nyilvánosságra hozta a bírálati szempontrendszert, így a pályázók számára is ellenőrizhető módon, világos, átlátható elvek mentén hirdetnek eredményt. A pályázathoz szükséges tudnivalók, és dokumentumok a minisztérium internetes honlapjáról vagy a www.kozmunka.hu címről tölthetők le. A munka már szeptember közepén megkezdődhet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...