Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Roma Integráció Évtizede Program - Nemzetközi Irányító Bizottság XII. ülése (2008. február 25-26.)

Cikk:


SZMM Sajtótitkárság
Budapest, 2008. február 25. 
                       

A Roma Integráció Évtizede Program Nemzetközi Irányító Bizottsága XII. ülését 2008. február 25-26-án tartják Budapesten, abból az alkalomból, hogy Magyarország 2007. július 1. és 2008. június 30. között tölti be a program elnökségi feladatait.

Az ülés első napját a magyar kormány képviseletében dr. Lamperth Mónika, szociális és munkaügyi miniszter nyitotta meg. Az eseményen beszédet mondott továbbá dr. Göncz Kinga külügyminiszter, prof. dr. Rita Süssmuth, az EU „Etnikai kisebbségek társadalmi integrációja és munkaerőpiacon való teljes jogú részvételük” magas szintű munkacsoport elnöke, valamint Járóka Lívia, dr. Lévai Katalin és Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselők és Joachim Ott, az Európai Bizottság Roma Akció Csoport koordinátora.

Az ülés legfontosabb témája az Európai Roma Stratégia kialakítása volt. A téma aktualitását jelzi az elmúlt időszakban megjelent számos dokumentum. Ezek között is ki kell emelni a 2007. decemberében az „Etnikai kisebbségek a munkaerő-piacon – Sürgető felhívás a társadalmi befogadás javítása érdekében” címmel készített jelentést. Az ebben megfogalmazott megállapításokat és ajánlásokat prof. dr. Rita Süssmuth elnök asszony mutatta be a Nemzetközi Irányító Bizottság ülésén.

A jelentés mellett az Európai Parlament 2008. január 31-én fogadta el állásfoglalását a romákkal kapcsolatos európai stratégiáról, amelyről Járóka Lívia, dr. Lévai Katalin és Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselők tartottak előadást.

Az ülésen aláírták a “Felhívás Európai Roma Stratégia kidolgozására” című közleményt, amely felhívja a figyelmet a romák társadalmi integrációjával kapcsolatos közös európai fellépésre, az Európai Roma Stratégia kialakításának szükségességére.

Melléklet: “Felhívás Európai Roma Stratégia kidolgozására”
Ugrás vissza Ugrás vissza...