Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Győr-Sashegy regionális hulladékkezelő központ épül európai uniós forrásból

Létrehozva: 2008. június 18.
Módosítás: 2008. június 18.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. június 18.

Június 18-án Győrben ünnepélyes keretek között aláírják a Győr és térsége hulladékgazdálkodási projekt keretében megvalósuló első építési beruházás, a „Győr-Sashegy regionális komplex hulladékkezelő központ" kivitelezésére vonatkozó vállalkozói szerződést. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Környezet és Energia Operatív Program (KEOP-1.1.1) pályázati konstrukciójának keretén belül az első EU által társfinanszírozott hulladékos nagyprojekt beruházásai kezdődnek meg.  A nettó 9.5 milliárdos  projekt 112 települést érint és 260 000 ember számára nyújt megnyugtató megoldást a hulladékkezelés problémájára. A beruházás keretében 1 regionális komplex hulladékkezelő központ és nem veszélyes hulladéklerakó, 2 átrakó állomás, 42 hulladékudvar és 339 szelektív hulladékgyűjtő sziget épül meg. Az első szakaszban 2.8 milliárd forintból megvalósuló új hulladékkezelő központ teljesen kiváltja a jelenlegi (Pápai úti) hulladéklerakót, amelyet a törvényi szabályozás miatt 2009. július 16-tól már nem lehet üzemeltetni.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az aláírás előtt álló beruházás kapcsán elmondta, hogy a Győrben 2009. október 31-ig felépülő hulladékkezelő központ is mutatja, hogy Magyarország megnyugtató módon rendezni tudja a hulladékkezelés kérdését.

A hulladékgazdálkodási problémák megoldására a zöldtárcánál 2002-ben elsőként Győr város és térsége jelentkezett, majd Sopron és Mosonmagyaróvár térsége is csatlakozott és megkezdődött a Győr-Mosonmagyaróvár-Sopron hulladékgazdálkodási program előkészítése.

 A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2007. december 20-án nyújtotta be a Környezet és Energia Operatív Program 1.1.1 „A települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése" keretében pályázatát, amit a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága támogatásra érdemesnek ítélt. A pályázat elkészítésével párhuzamosan lezajlott a „Győr-Sashegy regionális hulladékkezelő központ" kivitelezésére kiírt nyílt, nemzetközi közbeszerzési eljárás is, amelyre öt ajánlat érkezett. Ezek közül a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnöke, a „SASHEGY ARRABONA Konzorcium"-ot hirdette ki nyertesnek. A nyertes ajánlatának összege nettó 2.8 milliárd forint, melyből a  kivitelező vállalta, hogy 2009. október 31-ig elkészíti a 72.000 m2 területű lerakót a szükséges kiegészítő beruházásokkal együtt.  

A szerződést Hegyi Zoltán, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanács elnöke és Barabás Miklós, a Bilfinger Berger Hungária Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója, mint a „SASHEGY ARRABONA Konzorcium" vezetője írja alá.

A nagyprojekt megvalósításának következő állomásaként a  Környezet és Energia Operatív Program 1.1.1 „A települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése"  pályázatban  a hulladékudvarok, átrakó állomások és hulladékgyűjtő szigetek kivitelezésére, valamint a feladatok ellátásához szükséges eszközök beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokat írják ki.

Ugrás vissza Ugrás vissza...