Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Simóka Beáta az új sport szakállamtitkár

Cikk:

Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs főosztály
Budapest, 2009. május 22.

Bajnai Gordon miniszterelnök – Varga Zoltán, sportért felelős önkormányzati miniszter javaslatára – Simóka Beátát nevezte ki az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárságának élére 2009. május 25-étől.

Török Ottó ezzel egyidejűleg távozik posztjáról, munkáját e naptól a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet főigazgatójaként folytatja. Ezen pozíciót a távozó szakállamtitkár korábban 2007. január 1. és 2008. szeptember 1. között már ellátta. A miniszter – e naptól – felmentette megbízatása alól Vass Károlyt, a NUSI eddigi megbízott főigazgatóját is.

Az ÖM Sport Szakállamtitkársága és a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet tehát egyetlen napra sem marad vezető nélkül, folyamatos irányítás mellett látják el feladataikat.

Az új szakállamtitkárról:

Simóka Beáta sportpályafutása során öttusázóként váltóban 2000-ben, és 2003-ban, egyéniben és csapatban pedig 2002-ben lett aranyérmes felnőtt világbajnokságon. Európa-bajnokságon 2000-ben és 2003-ban váltóban, 2003-ban csapatban szerzett elsőséget. Korábban junior sportolóként, váltóban 1993-ban és 1996-ban, csapatban pedig 1994-ben lett a világ legjobbja. A közismert sportolónő a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) – Magyar Öttusa Szövetség (MÖSz) által delegált – tagja, a MOB női bizottságának tagja, s emellett a MÖSz általános alelnöke. Jogi diplomáját 1999-ben, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerezte, majd 2005-ben tette le jogi szakvizsgáját. Az elmúlt években ügyvédként főként a gazdasági jogban, ingatlanjogban, sportjogban és társasági jogban szerzett jártasságot.

A szakállamtitkár célkitűzése:

Simóka Beáta figyelemmel a miniszter által megfogalmazott elvárásokra a Sport Szakállamtitkárság és a társszervezetek, sportszövetségek, köztestületek operatív, hatékony, konstruktív együttműködését szeretné erősíteni. A Nemzeti Sportstratégia céljainak megvalósítását segítő Cselekvési Programban a versenysport, a szabadidősport és a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők sportjára, azok egymást is erősítő támogatására helyezné a hangsúlyt. Mint mondta: „A 2010-2011-es év Cselekvési Programját a várható gazdasági helyzethez igazodva úgy kell kialakítani, hogy a Nemzeti Sportstratégiában megfogalmazott alapelvek ne sérüljenek”.
 
Az új sport szakállamtitkár a tapasztalatok összegzésével, az ebből adódó tennivalók meghatározásával, a sportfinanszírozási gyakorlat áttekintésével, és ha szükséges új megoldási javaslatok kidolgozásával kívánja kiegyensúlyozni a gazdasági világválság sportbeli hatásait.
 
Külön figyelmet kíván fordítani a háttér, ezen belül is a sportlétesítmények és a sportegészségügyi rendszer stabilizálására, fejlesztésére, valamint a jövő szempontjából meghatározó iskolai testnevelésre, diáksportra és utánpótlás-nevelésre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...