Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:A felére kell csökkenteni a roaming SMS-ek árát az Európai Unióban

Létrehozva: 2008. július 15.
Módosítás: 2008. július 16.
Forrás: Nemzeti Hírközlési Hatóság

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Hírközlési Hatóság
Kommunikációs Igazgatóság
2008. július 15.

Kedden Brüsszelben Viviane Reding EU biztos és Pataki Dániel, az NHH és az ERG elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy várhatóan még az idei évben a felére fog csökkenni az Unióban a roaming környezetben küldött rövid szöveges üzenetek ára, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

A belföldön, illetve külföldön küldött rövid szöveges üzenetek (SMS) ára az indokoltnál nagyobb mértékben tér el egymástól és a valós költségektől, ezért az európai hírközlési szabályozó hatóságok csoportja (European Regulators Group - ERG) szerint indokolt és szükséges a roaming SMS-ek árának kis- és nagykereskedelmi szabályozásának bevezetése, mondta Pataki Dániel, az ERG elnöke. Közölte, az ERG álláspontja szerint a kiskereskedelmi árnak a nettó 11-15 eurócentes sávban kell lennie.

A roaming környezetben küldött SMS-ek ára az Európai Unióban gyakorlatilag változatlan, 2007 októbere és 2008 márciusa között az ERG adatai szerint átlagosan nettó 29 eurócentbe kerültek, ami azt jelzi, hogy a szolgáltatók az uniós biztos, illetve a szabályozó hatóságok többszöri felszólítása ellenére sem csökkentették önként ezeket a tarifákat.

A bizottság hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszti a roamingolás közben küldött SMS-ek árának csökkentéséről szóló javaslatát. Viviane Reding szerint 2009. július elsejéig életbe lép a valamennyi uniós szolgáltatót árcsökkentésre kötelező szabályozás.

Az Unióban évente mintegy 2,5 milliárd SMS-t küldenek a felhasználók roamingolás közben. A roaming SMS-ek sok esetben tízszer annyiba kerülnek, mint a belföldön küldött szöveges üzenetek, ez pedig nem szolgálja sem a fogyasztók, sem pedig az Unió érdekeit, mondta Viviane Reding.

A magyarországi szolgáltatók által alkalmazott roaming SMS árak az uniós átlag közelében vannak, 2008 első negyedévében átlagosan nettó 29,6 eurócentbe kerültek. Az NHH adatai szerint a magyar szolgáltatók által az uniós országokban alkalmazott roaming SMS árak minimum kétszer, de esetenként tízszer drágábbak a belföldi SMS-eknél, mivel az uniós szolgáltatók többségéhez hasonlóan a magyarországi operátorok sem reagáltak érdemben a bizottság és a szabályozók korábbi felhívásaira és nem csökkentették a roaming SMS-díjakat.

A hangforgalom kis- és nagykereskedelmi árát szabályozó uniós roaming-rendelet 2007. június 30-án lépett életbe. A szabályozás hatására már a tavalyi nyár végére jelentősen, 25-50 százalékkal csökkent a beszédcélú roaming hívások ára. Az előírásokat a szolgáltatók betartották, de az ERG javaslata szerint az eredetileg 3 évre hozott rendelkezést hosszabb távon fenn kell tartani, mert a piacon a korábbi várakozásokkal ellentétben nem alakult ki árverseny a szolgáltatók között.

Az ERG a hang- és az SMS-roaming szabályozása mellett egyelőre nem javasolja a mobilinternetezés árának szabályozását, de mindenképpen további díjcsökkenést lát szükségesnek ahhoz, hogy a szabályozást a későbbiekben is kizárhassa. Maga a mobilinternet és így az adatroaming is egy új piaci szolgáltatás, melynek elterjedését egy esetlegesen túl erős szabályozás akár károsan is befolyásolhatja. Ugyanakkor az európai szabályozó hatóságok azt javasolják, hogy a szolgáltatók tegyék a tarifákat átláthatóvá, és egyebek mellett teremtsék meg a közel valós idejű forgalom-ellenőrzés lehetőségét.

Az EU-ban 2007 második negyedéve és 2008 első negyedéve között 5,9-ről 3,6 euró/MB-ra csökkent a kiskereskedelmi adatroaming átlagos díja, de a csökkenés mértéke országonként nagyon eltérő. Magyarországon ugyanebben az időszakban az átlagos díj 6,9 euró/MB-ről 5,8 euró/MB-ra csökkent, de várhatóan az átlagdíj csökkenése felgyorsul, mert a három magyar szolgáltató közül immár kettő kínál kedvezményes - bár a belföldinél így is jóval drágább - adatroaming tarifát.

Ugrás vissza Ugrás vissza...